Intelekt na diecie
Renata Krzyszkowska
Fot.
W rozwoju i funkcjonowaniu mózgu bardzo dużą rolę odgrywa nasza dieta, a dokładnie takie jej składniki jak np. odpowiednie ilości NNKT, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie zdrowe są należące do nich kwasy tłuszczowe, głównie z grupy Omega-3, które razem z kwasami z grupy Omega-6 regulują wiele ważnych procesów życiowych. Kwasy Omega-3 stanowią budulec tkanki mózgowej,...
W rozwoju i funkcjonowaniu mózgu bardzo dużą rolę odgrywa nasza dieta, a dokładnie takie jej składniki jak np. odpowiednie ilości NNKT, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie zdrowe są należące do nich kwasy tłuszczowe, głównie z grupy Omega-3, które razem z kwasami z grupy Omega-6 regulują wiele ważnych procesów życiowych. Kwasy Omega-3 stanowią budulec tkanki mózgowej, wchodzą w skład błon komórkowych, przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych, pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, podnoszą odporność organizmu. Kwasy Omega-6 (wraz z kwasami Omega-3) pełnią kluczową rolę w regulowaniu funkcjonowania mózgu oraz zapewniają normalny wzrost i rozwój. Są niezbędne do utrzymania zdrowia kości, regulacji metabolizmu, stymulowania wzrostu skóry i włosów oraz utrzymania zdolności rozrodczych.
Niestety, oba rodzaje kwasów nie są wytwarzane przez ludzki organizm, dlatego powinny być dostarczane w pokarmie. Naturalnym źródłem kwasów Omega-3 są m.in. ryby morskie, ale także pstrąg. Sporo zawierają ich oleje (lniany, z pestek dyni, orzechowy, klonowy i rzepakowy), siemię lniane, orzechy włoskie i brazylijskie, a także zielone warzywa liściaste.
Kwasy Omega-6 występują przede wszystkim w olejach roślinnych, np. kukurydzianym, sezamowym, słonecznikowym, sojowym, w oleju z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy, a także w czerwonym mięsie i nabiale (zwłaszcza w mleku i jajach).
Badania dowiodły, że ważne jest zachowanie właściwych proporcji między ilością spożywanych kwasów Omega-6 i Omega-3, która powinna wynosić 4:1. Zwykle jest on wyższy i wynosi nawet 10:1! Nadmiar Omega-6 w stosunku do Omega-3 może spowodować objawy alergii, nadpobudliwość i nietolerancję pokarmową. Najlepszym sposobem na uniknięcie komplikacji związanych z nieprawidłowym doborem proporcji jest stosowanie dostępnych w aptekach gotowych preparatów, zawierających kwasy tłuszczowe. Jak udowodniono, ich regularne spożywanie może usprawniać procesy uczenia się. Mówią o tym wyniki programu badawczego, przeprowadzonego przez Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Twoja Przychodnia” z Poznania. Program polegał na suplementacji diety dzieci w wieku od 10 do 16 lat jednym z dostępnych w sprzedaży preparatów zawierających kwasy Omega-3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Programem objęto 200 uczniów poznańskich szkół podstawowych i gimnazjów. Na początku i na końcu programu uczniów poddano badaniu inteligencji metodą skali Davida Wechslera. Po trzech miesiącach trwania programu ponad 90 proc. dzieci miało zdecydowanie lepsze wyniki testu inteligencji. Widoczna była także znaczna poprawa w charakterze pisma i zachowaniu.
Specjaliści jednak zaznaczają, że tak pozytywne wyniki wymagają potwierdzenia dalszymi, bardziej szczegółowymi badaniami.