Cukrzyca przyszłej mamy
Renata Krzyszkowska, PK
Około 1 proc. kobiet będących w okresie rozrodczym choruje na cukrzycę, zanim zajdzie w ciążę. U 5 proc. choroba rozwija się w czasie ciąży. W grupie ryzyka znajdują się kobiety powyżej 30. roku życia, otyłe, te, które wcześniej urodziły dzieci ważące 4-5kg i te, w których rodzinach choroba już występowała. Jeszcze kilkanaście lat temu kobieta z cukrzycą miała niewielkie...
Około 1 proc. kobiet będących w okresie rozrodczym choruje na cukrzycę, zanim zajdzie w ciążę. U 5 proc. choroba rozwija się w czasie ciąży. W grupie ryzyka znajdują się kobiety powyżej 30. roku życia, otyłe, te, które wcześniej urodziły dzieci ważące 4-5 kg i te, w których rodzinach choroba już występowała. Jeszcze kilkanaście lat temu kobieta z cukrzycą miała niewielkie szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Obecnie nie ma przeszkód uniemożliwiających jej zostanie mamą, pod warunkiem, że zadba o zdrowie swoje oraz płodu. Wszystkie kobiety zamierzające zajść w ciążę powinny więc skontrolować poziom cukru we krwi. To bardzo ważne, ponieważ większość wad wrodzonych związanych z cukrzycą powstaje w pierwszych tygodniach ciąży. Jeżeli cukrzyca zostanie rozpoznana dopiero w III trymestrze ciąży, wzrasta ryzyko uszkodzenia płodu.
Poziom cukru we krwi powinien być wyrównany jeszcze przed zapłodnieniem. Dobrze jest przyjmować insulinę analogową. Naśladuje ona w organizmie fizjologiczne wydzielanie tego hormonu, dzięki czemu dobrze zabezpieczy matkę, a potem także dziecko przed niebezpiecznymi skokami poziomu cukru we krwi. Cały czas należy być pod ścisłą kontrolą lekarską.