Stopa cukrzyka Renata Krzyszkowska Fot. Co 30 sekund na świecie przeprowadza się amputację kończyny z powodu stopy cukrzycowej. W Polsce jest ich 4-5 tys. rocznie. Większości z nich można było uniknąć. Na skutek wysokiego poziomu cukru we krwi dochodzi do uszkodzeń w krwionośnych naczyniach włosowatych stopy. Zmniejsza się przepływ krwi, pojawia się niewydolność nerwów. Chory nie czuje skaleczenia ani rozwijającej... Co 30 sekund na świecie przeprowadza się amputację kończyny z powodu stopy cukrzycowej. W Polsce jest ich 4-5 tys. rocznie. Większości z nich można było uniknąć. Na skutek wysokiego poziomu cukru we krwi dochodzi do uszkodzeń w krwionośnych naczyniach włosowatych stopy. Zmniejsza się przepływ krwi, pojawia się niewydolność nerwów. Chory nie czuje skaleczenia ani rozwijającej się infekcji. W zaawansowanym stadium choroby pojawiają się na stopach trudno gojące się rany, często dochodzi do zakażenia, które w ostateczności może zakończyć się amputacją. By zmniejszyć ryzyko tych powikłań, trzeba dbać o wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Oprócz tego należy: • codziennie myć stopy w letniej wodzie, zawsze potem dokładnie je osuszyć, • starannie oglądać stopy, • podejrzane zgrubienia, owrzodzenia i pęknięcia skóry konsultować z lekarzem, • nie używać żadnych ostrych przyborów do obcinania paznokci, jedynie pilniczka, • przesuszoną skórę stóp natłuszczać, zbyt wilgotną przesypywać talkiem do stóp, • codziennie zmieniać skarpety i nosić tylko te wykonane z naturalnych surowców, bez mocno uciskających ściągaczy, • dbać, by obuwie było miękkie i wygodne, • nigdy nie chodzić boso.