Logo Przewdonik Katolicki

Stopa cukrzyka

Renata Krzyszkowska
Fot.

Co 30 sekund na świecie przeprowadza się amputację kończyny z powodu stopy cukrzycowej. W Polsce jest ich 4-5 tys. rocznie. Większości z nich można było uniknąć. Na skutek wysokiego poziomu cukru we krwi dochodzi do uszkodzeń w krwionośnych naczyniach włosowatych stopy. Zmniejsza się przepływ krwi, pojawia się niewydolność nerwów. Chory nie czuje skaleczenia ani rozwijającej...

Co 30 sekund na świecie przeprowadza się amputację kończyny z powodu stopy cukrzycowej. W Polsce jest ich 4-5 tys. rocznie. Większości z nich można było uniknąć.

Na skutek wysokiego poziomu cukru we krwi dochodzi do uszkodzeń w krwionośnych naczyniach włosowatych stopy. Zmniejsza się przepływ krwi, pojawia się niewydolność nerwów. Chory nie czuje skaleczenia ani rozwijającej się infekcji. W zaawansowanym stadium choroby pojawiają się na stopach trudno gojące się rany, często dochodzi do zakażenia, które w ostateczności może zakończyć się amputacją.

By zmniejszyć ryzyko tych powikłań, trzeba dbać o wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Oprócz tego należy:

• codziennie myć stopy w letniej wodzie, zawsze potem dokładnie je osuszyć,
• starannie oglądać stopy,
• podejrzane zgrubienia, owrzodzenia i pęknięcia skóry konsultować z lekarzem,
• nie używać żadnych ostrych przyborów do obcinania paznokci, jedynie pilniczka,
• przesuszoną skórę stóp natłuszczać, zbyt wilgotną przesypywać talkiem do stóp,
• codziennie zmieniać skarpety i nosić tylko te wykonane z naturalnych surowców, bez mocno uciskających ściągaczy,
• dbać, by obuwie było miękkie i wygodne,
• nigdy nie chodzić boso.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki