Logo Przewdonik Katolicki

Udka kurczaka z boczniakami

ojciec Michał
Fot.

Przyrządzanie dania rozpoczynamy od obróbki podudzi kurczaka. Myjemy je i osuszamy, a następnie nacieramy słodką papryką i układamy na blasze, wysmarowanej tłuszczem. W miseczce mieszamy majonez z keczupem i za pomocą noża smarujemy każde udko. Obieramy dwie cebule i kroimy je w krążki, którymi obkładamy udka. Blachę wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury...

Przyrządzanie dania rozpoczynamy od obróbki podudzi kurczaka. Myjemy je i osuszamy, a następnie nacieramy słodką papryką i układamy na blasze, wysmarowanej tłuszczem. W miseczce mieszamy majonez z keczupem i za pomocą noża smarujemy każde udko. Obieramy dwie cebule i kroimy je w krążki, którymi obkładamy udka. Blachę wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni. Po kwadransie obniżamy temperaturę do 170 stopni.

Podczas pieczenia udek myjemy kapelusze boczniaków, osuszamy je i przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki i przesmażamy. Z kolei czerstwą bułkę kroimy w drobną kostkę, a potem obsmażamy na natłuszczonej patelni – albo bez tłuszczu, na teflonie – obsypujemy ją startym żółtym serem i przekładamy na kapelusze boczniaków. Na półmisku układamy udka kurczaka, a obok nich boczniaki pod „pierzynką” serową oraz ziemniaki. Uzupełnieniem naszego dania mogą być różyczki brokułu, polane schłodzonym jogurtem, zmieszanym ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Naturalne czy hodowlane?
Boczniaki to grzyby pochodzące z Chin. U nas rosną w warunkach naturalnych od późnej jesieni, czyli od listopada aż do – o ile temperatury nie są zbyt niskie – lutego. A występują w lasach liściastych, najczęściej na drewnie martwych buków, wierzb, akacji, olch i topoli. Obecnie są również hodowane na swoistym podłożu, jakim może być zarówno drewno większości gatunków drzew liściastych i owocowych, jak i słoma pszenicy lub żyta.

składniki:
• kilka podudzi kurczaka
• 30 dkg boczniaków
• 3 cebule, czerstwa bułka
• masło, margaryna
• po łyżce majonezu i keczupu
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• 10 dkg żółtego sera
• jogurt, 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, słodka papryka


Boczniaki
O ich rosnącej popularności decydują walory smakowe i odżywcze. Owocniki są bogate w białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, kwas foliowy i enzymy – obniżające poziom cholesterolu – witaminę PP oraz związki mineralne, m.in.: potas, cynk, fosfor, magnez, sodę, wapń i żelazo. W Chinach i Japonii docenia się ich działanie antynowotworowe, przedłużające życie, obniżające poziom cukru w organizmie i leczące objawy przemęczenia mięśni oraz stawów.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki