Logo Przewdonik Katolicki

Sezon na morele

Michał Gryczyński
Morele z kuskusem / fot. Fotolia

Te słodkie i soczyste owoce mają niewiele kalorii, więc polecane są jako przekąska zamiast czekoladek, batoników i innych słodyczy. Świeżymi morelami możemy delektować się krótko, ale i suszone zachowują większość cennych składników. A dodaje się je do ciast, deserów, koktajli, płatków śniadaniowych, sałatek czy pieczonych mięs.

Kuskus z kurczakiem, morelami i migdałami
 
składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 20 dag kaszki kuskus

  • po 10 suszonych moreli i pomidorków koktajlowych

  • mały kubek jogurtu naturalnego

  • miód, 2 ząbki czosnku

  • garść rodzynek

  • olej, 1/2 cytryny

  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • po łyżeczce mielonej kolendry i ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • sól, pieprz

  • pęczek kolendry lub pietruszki, kilka listków mięty

 
Morele tniemy w paseczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i podgrzewamy w mikrofali, by nieco zmiękły. Odcedzamy, ale wodę zachowujemy. Kuskus przesypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem z dodatkiem wody po morelach. Kaszka powinna być przykryta centymetrową warstwą wody. Kuskus doprawiamy solą, przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut, by nasiąknął wodą i zwiększył objętość, ale zachował sypkość. Cytrynę szorujemy, osuszamy i ścieramy z niej skórkę, a potem wyciskamy sok. Pomidorki koktajlowe tniemy w ćwiartki, a kolendrę siekamy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Ząbki czosnku miażdżymy, obieramy, siekamy i przez chwilę przesmażamy na oleju, a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy je do miski z kuskusem i mieszamy widelcem, by kaszka zachowała puszystość. Doprawiamy ją miodem, papryką, mieloną kolendrą i cynamonem. Mieszamy i stopniowo dokładamy morele, rodzynki, pomidorki, zieleninę oraz sok i skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy i polewamy kilkoma łyżkami jogurtu. Kuskus podajemy w formie kopczyka, udekorowanego kilkoma rodzynkami, płatkami migdałów i listkami mięty.
 
 
Karkówka nadziewana morelami
 
składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- 20 dag suszonych moreli
- ząbek czosnku, cebula
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki winiaku
- olej
- sól, pieprz, majeranek
 
Morele wkładamy do miseczki, zalewamy winiakiem i odstawiamy na 2–3 godziny. Karkówkę oczyszczamy z tłuszczu, myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem, a potem oprószamy ze wszystkich stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Nożem o długim ostrzu nacinamy wzdłuż mięsa głęboką kieszeń. Morele osączamy z winiaku i napełniamy nimi kieszeń mięsa, które owijamy bawełnianą nicią. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy w brytfannie na rozgrzanym oleju, a gdy się zeszkli wkładamy karkówkę i rumienimy ją ze wszystkich stron. Wtedy wlewamy połowę bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ᵒC. Po kwadransie temperaturę obniżamy do 180ᵒC i pieczemy około godziny, raz po raz podlewając mięso na przemian winiakiem, w którym moczyły się morele oraz resztą bulionu. Po upieczeniu mięso pozostawiamy przez kwadrans w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyjęciu pozostawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy nitkę i kroimy w grube plastry. Sos przecedzamy, zaciągamy i przelewamy do sosjerki, a dodatkiem mogą być np. pieczone ziemniaki.
Karkówkę z morelami możemy także przyrządzić na grillu. Wtedy najlepiej z mięsa wykroić kilka grubych kotletów, rozbić je cienko i oprószyć przyprawami. Na każdy nakładamy morele i zwijamy – podobnie jak zrazy – smarujemy olejem i odstawiamy na kilka godzin. Po upieczeniu na ruszcie możemy zrazy pokroić w plastry.
 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki