Logo Przewdonik Katolicki

Kuchnia

  • To obok tiramisu jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Prosty w przygotowaniu, niezwykle delikatny w smaku i elegancko się prezentujący, co sprawia, że jest idealnym zwieńczeniem każdego posiłku. Jego podstawą jest śmietanka, żelatyna...

    więcej
  • Polacy mają swoje kopytka, a Włosi kluski o bardzo wdzięcznej nazwie gnocchi. Jedne i drugie powstają z ziemniaków, mąki i jajek, chociaż historia tych drugich jest o wiele dłuższa niż naszych poczciwych kopytek.

    więcej
  • Rośnie prawie w całej Polsce. Pięknie kwitnie i wydaje bardzo zdrowe owoce, a po odpowiedniej obróbce wykorzystać można także jego kwiaty. Mowa o czarnym bzie zwanym w różnych regionach także bzowiną, demoniskiem czy hyćką. To jedna z najstarszych roślin...

    więcej
  • Risotto to obok pizzy czy makaronu jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Dziś szczególnie popularne jest na północy kraju, m.in. w Lombardii, Piemoncie czy Veneto, a dla mieszkańców Mediolanu risotto jest tym, czym pasta dla pozostałych...

    więcej
  • Maj to najlepszy czas na szparagi. Chociaż w sklepach można je już kupić niemal przez cały rok, to jednak właśnie teraz smakują najlepiej. Są świeże, smaczne i zdrowe. Sezon na nie rozpoczyna się już w połowie kwietnia i trwa do św. Jana, czyli do 24 czerwca.

    więcej

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki