Co decyduje o tym, że na niektóre dzieci alkohol spożywany przez matkę w ciąży zadziała w sposób negatywny, a na inne nie będzie miał żadnego wpływu?
– Wpływ na to, czy i w jakim stopniu rozwiną się zaburzenia związane ze spektrum alkoholowych zaburzeń płodowych (FASD), ma kilka tak zwanych czynników pośredniczących. FASD może powstać wtedy, kiedy matka spożyje w ciąży alkohol. Z badań wynika, że dla powstania zaburzeń ze spektrum FASD od dawki ważniejszy jest tzw. wzorzec spożywania alkoholu. Ustalono, że niebezpieczne są dwa wzorce picia: pierwszy – jednorazowe spożycie dużej dawki alkoholu, powyżej pięciu porcji standardowych, drugi – małe dawki alkoholu spożywane systematycznie przez dłuższy okres. Istotny jest również moment ciąży, w którym doszło do ekspozycji na alkohol, chociaż trzeba pamiętać, że cały okres ciąży powinien być objęty abstynencją.
Pełna treść artykułu w Przewodniku Katolickim 36/2024, na stronie dostępna od 03.10.2024