Logo Przewdonik Katolicki

Peklować każdy może

Michał Gryczyński
Łosoś po skandynawsku / fot. Fotolia

Kto ma dość wędlin, mięs i ryb nafaszerowanych chemią może je zapeklować domowym sposobem, na sucho – przez nacieranie, na mokro – w zalewie, albo sposobem mieszanym. Najlepiej peklować w kamionkowym garnku w mieszaninie soli i saletry – z dodatkiem rozmaitych przypraw – która utrwala kolor i wytwarza swoisty aromat.

Gravlax – łosoś po skandynawsku
składniki:

  • 2 płaty (albo kawałki) surowego łososia

  • oliwa z oliwek, ocet

  • 2 pęczki koperku

  • sól, pieprz

marynata:

  • kilka łyżek ginu

  • po 2 łyżki ziaren ziela angielskiego i białego pieprzu

  • po 3 łyżki soli i cukru   

 
dressing:

  • oliwa z oliwek

  • 2 łyżki słodkiej musztardy

  • łyżeczka francuskiej musztardy

  • po łyżce cukru i octu winnego

  • sól i pieprz

  • pęczek koperku

   
Taki sposób przyrządzania łososia wywodzi się ze średniowiecznego zwyczaju zakopywania ryby w piasku, którą obmywały fale morskie. Nie powinny go jednak jadać kobiety w ciąży.
Do moździerza wsypujemy sól, ziarenka białego pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier i rozcieramy, a następnie przesypujemy do miski, wlewamy gin i mieszamy. Płaty łososia nacieramy z obu stron marynatą. Siekamy koperek. Dno szklanego albo ceramicznego naczynia obsypujemy 1/4 koperku, układamy filet łososia – skórą do dołu – obsypujemy 1/2 koperku, układamy drugi filet łososia – skórą do góry – i oprószamy pozostałym koperkiem. Naczynie zawijamy folią spożywczą, obciążamy kamieniem albo słoikiem z wodą i wstawiamy na trzy dni do lodówki. Co 12 godzin filety odwracamy, odlewając płyny. Po osączeniu z zalewy łososia przechowujemy w lodówce. Kroimy go ukośnie w stosunku do skóry, w cienkie plasterki i podajemy z dressingiem: musztardę, ocet, sól, pieprz i cukier mieszamy w miseczce i dodajemy – kropla po kropli – oliwę, cały czas mieszając, a na końcu wrzucamy posiekany koperek.       

Boczek rolowany i peklowany
składniki:

  • ok. 1 1/2 kg surowego cienkiego boczku bez żeber i skóry (płaski, duży płat)

  • kilka ząbków czosnku

  • oliwa z oliwek

  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych

  • sól peklowa

  • po łyżeczce pieprzu, cukru i słodkiej papryki

  • łyżka majeranku

  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry


Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy solą peklową, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na trzy dni do lodówki. Sporządzamy bejcę: wlewamy do miski pół szklanki oliwy z oliwek i dodajemy łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, po łyżeczce pieprzu, cukru i słodkiej papryki, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieszamy. Po wyjęciu z lodówki płat boczku rozkładamy i smarujemy bejcą z wszystkich stron. Następnie rolujemy go, obwiązujemy nicią bawełnianą i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Potem wkładamy go do rękawa, wlewamy 3-4 łyżki wina, dodajemy 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Rękaw nakłuwamy w kilkunastu miejscach i wstawiamy na półtorej godziny do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Ale możemy również umieścić zrolowany boczek w brytfannie, lekko skropić wodą i zapiekać w piekarniku, pod przykryciem, przez ok. półtorej godziny, a pod koniec zdjąć pokrywę, podlać sosem i przyrumienić. Po przestygnięciu kroimy w plastry.
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki

;clickControlParams[onclick_param_l]=onclick_value_l;clickControlParams[onclick_param_v]=onclick_value_v;function setRlsAmount(){cafEl.forEach(function(part,index){if(cafEl[index].meta.layoutTypes.indexOf(dto.contentType)!==-1&&cafEl[index].caf.type==="relatedsearch"){cafEl[index].caf.number=dto.numberRelatedLinks}})}function addClickTrackUrl(cafObject){let params=Object.keys(clickControlParams).map(function(key){return encodeURIComponent(key)+"="+encodeURIComponent(clickControlParams[key])}).join("&");let parkingClickTrack="//"+dto.clickControlHost+"/search/cc.php?"+params;if(dto.clickTrack.length>0){dto.clickTrack.forEach(function(part,index){this[index]=encodeURI(this[index])},dto.clickTrack);cafObject.clicktrackUrl=[parkingClickTrack].concat(dto.clickTrack)}else{cafObject.clicktrackUrl=parkingClickTrack}}pageOptions.pageLoadedCallback=function(requestAccepted,status){let fb_add_params="";function isAdultStatusCallbackRequired(){if(!("adult"in status)){return false}if(ds===false&&status.adult===true){return true}if(ds===true&&status.adult===false){return true}return false}function isErrorCodeCallbackRequired(){if(!("error_code"in status)){return false}if(isAdultStatusCallbackRequired()&&26===status.error_code){return false}return true}if(isAdultStatusCallbackRequired()){fb_add_params+="&as="+status.adult+"&gc="+status.client}if(isErrorCodeCallbackRequired()){fb_add_params+="&ec="+parseInt(status.error_code)}if(fb_add_params.length===0||fb_token.length===0){return}let request=new XMLHttpRequest;request.open("GET",fb+fb_token+fb_add_params,true);request.send()};function collectCafObjects(){let cafObjects=[pageOptions];cafEl.forEach(function(part,index){if(cafEl[index].meta.layoutTypes.indexOf(tlt)===-1){return}if(cafEl[index].caf.type==="ads"){addClickTrackUrl(cafEl[index].caf);cafEl[index].caf.number=noAds}pdto.caf.uiOptimize=dto.uiOptimize;if(cafEl[index].caf.type==="relatedsearch"&&dto.rls.length>0){return}if(cafEl[index].caf.type==="searchbox"&&dsb===false){return}cafObjects.push(cafEl[index].caf)});return cafObjects}function appendCafRls(){if(dto.rls.length<=0){return}let start=0;let cafRlObjects=[pdto.caf];cafEl.forEach(function(part,index){if(cafEl[index].meta.layoutTypes.indexOf(dto.contentType)!==-1&&cafEl[index].caf.type==="relatedsearch"){let stop=start+cafEl[index].caf.number;let terms=[];for(var i=start;idto.rls.length-1){break}terms[i]=dto.rls[i].term;start=i+1}cafEl[index].caf.terms=terms.join(",");cafEl[index].caf.optimizeTerms=false;cafRlObjects.push(cafEl[index].caf)}});createCaf.apply(this,cafRlObjects)}if(typeof google!=="undefined"){window.createCaf=function(){function F(args){return google.ads.domains.Caf.apply(this,args)}F.prototype=google.ads.domains.Caf.prototype;return function(){return new F(arguments)}}();setRlsAmount();if(dto.advt===1&&dto.contentType!==2&&dto.contentType!==3){appendCafRls()}let cafObjects=collectCafObjects();if(cafObjects.length>1){createCaf.apply(this,cafObjects)}}})();if(dto.tsc){var request=new XMLHttpRequest;request.open("GET",dto.pu+"/search/tsc.php?"+dto.tscQs);request.send()}var $parkModalButton=document.getElementById("cookie-modal-open");var $parkModalCloseButton=document.getElementById("cookie-modal-close");var $parkModal=document.getElementById("cookie-modal-window");var $parkCookieMessage=document.getElementById("cookie-message");var $parkThirdPartyCookieCheckbox=document.getElementById("third-party-cookie-checkbox");var $parkAcceptAllCookiesButton=document.getElementById("accept-all-cookies-btn");var executeTrackingPixel=function(trigger){if(trigger===true&&typeof pxTracking==="function"){pxTracking()}};var getCookieExpirationTime=function(){var d=new Date;d.setTime(d.getTime()+7*24*60*60*1e3);return d.toUTCString()};var saveParkingCookie=function(statisticsCookie){var cookieConsent={necessary:true,statistics:statisticsCookie,version:1,timestamp:(new Date).getTime()};document.cookie="CookieConsent="+JSON.stringify(cookieConsent)+";expires="+getCookieExpirationTime()};if($parkModalButton!=null){$parkModalButton.onclick=function(e){$parkModal.classList.remove("disabled")}}if($parkModalCloseButton!=null){$parkModalCloseButton.onclick=function(e){$parkModal.classList.add("disabled");$parkCookieMessage.classList.add("disabled");saveParkingCookie($parkThirdPartyCookieCheckbox.checked);executeTrackingPixel($parkThirdPartyCookieCheckbox.checked)}}if($parkAcceptAllCookiesButton!=null){$parkAcceptAllCookiesButton.onclick=function(){$parkCookieMessage.classList.add("disabled");saveParkingCookie(true);executeTrackingPixel(true)}}if(dto.executeTrackingPixels===true){executeTrackingPixel(true)}