Najlepsza z pierwszego tłoczenia
Renata Krzyszkowska, PK
Oliwa, czyli olej z oliwek, już w starożytności uważana była za lek na wiele schorzeń. Współczesna nauka potwierdziła, że jej spożywanie m.in. działa przeciwzakrzepowo i chroni przed zawałem serca, bo obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom dobrego (HDL). W tym roku potwierdzono też, że oliwa może leczyć wrzody żołądka wywołane...
Oliwa, czyli olej z oliwek, już w starożytności uważana była za lek na wiele schorzeń. Współczesna nauka potwierdziła, że jej spożywanie m.in. działa przeciwzakrzepowo i chroni przed zawałem serca, bo obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom „dobrego” (HDL). W tym roku potwierdzono też, że oliwa może leczyć wrzody żołądka wywołane przez bakterię Helicobacter pylori. Hiszpańscy naukowcy odkryli, że oliwa świetnie sobie z nimi radzi i potrafi niszczyć nawet te szczepy, które są niewrażliwe na działanie antybiotyków. Najbardziej wartościowa jest oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, bez chemicznych domieszek, bowiem zawiera najwięcej korzystnie działających związków roślinnych, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.