Kilka miesięcy temu do przyrządzenia słynnego deseru włoskiego – tiramisu potrzebny był nam bardzo tłusty, biały ser mascarpone, wyrabiany ze śmietany w Lombardii. Natomiast dzisiaj będzie on podstawowym składnikiem pysznej masy, którą pokryjemy ciasto biszkoptowe. Podałem proporcje na dużą blachę z piekarnika.
Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito i wsypujemy proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem do białości, a białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę łączymy powoli z żółtkami – cały czas mieszając – a potem dodajemy białka. Wlewamy łyżkę wody, delikatnie mieszamy i przekładamy ciasto na blachę, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Biszkopt wkładamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, a po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
Czas przyrządzić masę. Zaczynamy od utarcia żółtek jaj z czterema łyżkami cukru, dodajemy do nich ser mascarpone i ubitą śmietanę. Żelatynę wsypujemy do wody i podgrzewamy, a po przestygnięciu łączymy z masą i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Masa nie może być zbyt rzadka, więc warto wstawić ją do lodówki, aby nieco stężała. Biszkopt skrapiamy na całej powierzchni wodą z sokiem cytrynowym, a następnie pokrywamy go masą serowo–cytrynową. Powierzchnię wygładzamy, np. nożem o szerokim ostrzu i dekorujemy: cieniutkimi, skręconymi plasterkami cytryny, paskami skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz listkami melisy cytrynowej. Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki, aby masa całkowicie stężała.
Składniki:
biszkopt:
• 2 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 7,5 dkg mąki pszennej
• 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
• łyżka wody
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
• 25 dkg sera mascarpone
• 250 ml śmietany (18 proc.)
• cukier waniliowy, żelatyna (na 1litr wody)
• 2 żółtka, 4 łyżki cukru
• cytryna, pomarańcza
• listki melisy cytrynowej