Winogronowy biszkopt
ojciec Michał
Fot.
składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 7,5 dkg mąki pszennej
- 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2kg jabłek
- winogrona, ananasy z puszki
- 1/2l śmietany kremówki
- 2 galaretki agrestowe
- śmietana tortowa, żelatyna
Wczesna jesień to znakomita pora na słodkie wypieki ze świeżymi owocami. Korzystajmy z nich póki czas,...
składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 7,5 dkg mąki pszennej
- 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2kg jabłek
- winogrona, ananasy z puszki
- 1/2l śmietany kremówki
- 2 galaretki agrestowe
- śmietana tortowa, żelatyna
Wczesna jesień to znakomita pora na słodkie wypieki ze świeżymi owocami. Korzystajmy z nich póki czas, bo wkrótce pozostaną nam tylko mrożonki. Podaję przepis na małą foremkę; zwiększając ilość składników, należy zachować proporcje.
Żółtka ucieramy z cukrem tak długo, aż nabiorą białej barwy, a białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i powoli łączymy z utartymi żółtkami. Następnie dodajemy ubite białka, dolewamy łyżkę wody i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni, a potem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy owoce: myjemy i osuszamy kulki winogron, ananasy osączamy z zalewy i kroimy w cząstki. Kiedy biszkopt już wystygnie, obieramy jabłka, drobno je kroimy, przez chwilę obsmażamy i równomiernie rozprowadzamy je na powierzchni ciasta. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę, wsypujemy do niej dwie łyżeczki żelatyny, a kiedy zacznie gęstnieć, rozprowadzamy ją równomiernie, jako kolejną warstwę, na warstwie jabłek. Na śmietanie układamy kulki winogron oraz cząstki ananasa i zalewamy rozpuszczoną - ale już tężejącą - galaretką agrestową, a kiedy przestygnie, wstawiamy do lodówki i schładzamy. Podajemy z kiścią winogron i plastrami ananasa. Biszkopt możemy, oczywiście, przygotować również z innymi owocami, np. jagodami, malinami czy truskawkami, dostosowując do nich barwę galaretki.