Logo Przewdonik Katolicki

Ciasto biszkoptowe z winogronem

ojciec Michał
Fot.

Składniki 3/4 kg świeżych winogron 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy 1/2 l śmietanki tortowej (36-procentowej) 5 jaj, paczka "Śmietan-fixu" 2 łyżki cukru pudru po 1/2 szklanki mąki krupczatki i mąki ziemniaczanejq łyżka oliwy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki agrestowe i galaretka cytrynowa Z kuchni ojca Michała Winogrona służą człowiekowi od...

Składniki

3/4 kg świeżych winogron
3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy
1/2 l śmietanki tortowej (36-procentowej)
5 jaj, paczka "Śmietan-fixu"
2 łyżki cukru pudru
po 1/2 szklanki mąki krupczatki i mąki ziemniaczanejq łyżka oliwy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki agrestowe i galaretka cytrynowa

Z kuchni ojca Michała

Winogrona służą człowiekowi od niepamiętnych czasów do produkcji win, nazywanych przez Francuzów "mlekiem roślinnym". Nektar z tych owoców podawano kiedyś, jako środek wzmacniający, chorym na płuca. Natomiast w średniowieczu sokiem z winogron oraz gałązkami winorośli leczono krwotoki, wysypki, choroby skóry i oczu, a także zaparcia. Winogrona, choć zawierają niemało kalorii, rzeczywiście wzmacniają organizm, znakomicie działają na serce, leczą nadkwasotę, zawierają jod - jakże potrzebny naszym tarczycom! - oraz dobroczynnie wpływają na krwiobieg i system naczyniowy, bo cukier gronowy przenika bezpośrednio do krwi. Zapraszam więc do upieczenia ciasta biszkoptowego z tymi smacznymi i aromatycznymi owocami. Proporcje składników, które podałem, przeznaczone są na blachę z piekarnika o wymiarach 50 x 50 cm.
Rozpoczynamy od umycia i osuszenia winogron, a także od przesiania obu rodzajów mąki przez sito. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka, 3/4 szklanki cukru oraz cukier waniliowy - cały czas ubijając - a potem wsypujemy powoli mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy i dodajemy łyżkę oliwy. Ciasto przelewamy na blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem, i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 150 stopni. W tym czasie proponuję zagotować wodę i rozpuścić trzy galaretki: dwie agrestowe i jedną cytrynową. Dzięki takiemu połączeniu galaretka będzie miała piękną, jasnozieloną barwę, a owoce będą bardziej widoczne.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż wystygnie. Schłodzoną śmietankę tortową ubijamy na puszysty krem z dwoma łyżkami cukru pudru oraz "Śmietan-fixem", dzięki któremu nie będzie podchodzić nam woda. Tak przyrządzonym kremem smarujemy wierzch biszkoptu, który następnie dekorujemy kulkami winogrona i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto należy odstawić w chłodne miejsce i poczekać do chwili, aż galaretka całkowicie stężeje.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki