Cereśniowa tarta z panna cottą
ciasto:
-
12,5 dag mąki pszennej
-
7,5 dag masła
-
żółtko
-
5 dag cukru pudru
panna cotta i galaretka z czereśni:
-
250 g śmietanki kremówki
-
2 dag żelatyny
-
10 dag cukru
-
laska wanilii
-
cytryna, sól
-
60 dag czereśni
Mąkę siekamy z zimnym masłem oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki, a potem rozwałkowujemy na placek. Formę do tarty natłuszczamy masłem i wylepiamy ciastem dno oraz boki. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy ciasto ziarnami fasoli, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180ᵒC. Po zdjęciu folii przypiekamy ciasto 5 minut i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę namaczamy około 10 minut w niewielkiej ilości zimnej wody. Czereśnie myjemy - kilkanaście odkładamy do dekoracji – przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Przekładamy je do garnka, wsypujemy połowę cukru, wlewamy kilka łyżek wody i kilka kropli soku z cytryny. Gotujemy 5 minut, a pod koniec dodajemy połowę żelatyny i odstawiamy, by galaretka nieco stężała. Śmietankę wlewamy do rondelka, wsypujemy pozostały cukier i ziarenka wyłuskane z wanilii. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po zdjęciu z palnika dodajemy resztę żelatyny, mieszamy i odstawiamy, by krem trochę stężał. Wtedy wykładamy go na ciasto, a gdy całkowicie stężeje, od środka układamy czereśnie z galaretką, a brzegi dekorujemy całymi czereśniami.
Clafoutis z wiśniami
składniki:
Wiśnie myjemy i osuszamy. Możemy je wydrylować, choć pozostawienie pestek daje migdałowy posmak. Mieszamy je z łyżką wiśniówki i odstawiamy na godzinę. W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jajka i rozmącamy je za pomocą widelca, a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło, cały czas mieszając, a potem dodajemy stopniowo cukier oraz zimne mleko. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyłuskujemy z niej ziarenka, które wrzucamy do ciasta. Wnętrze naczynia żaroodpornego natłuszczamy masłem, spód wykładamy wiśniami i zalewamy je ciastem. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200ᵒC, a po 10 minutach temperaturę obniżamy do 180ᵒC i pieczemy jeszcze 20–25 minut. Po wyjęciu ciasto obsypujemy cukrem pudrem albo płatkami migdałowymi i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Tradycyjnie clafoutis przyrządza się z czarnymi wiśniami albo ciemnymi czereśniami, które czasem zastępują śliwki, żurawina, porzeczki, morele, brzoskwinie, jagody czy maliny. Istnieją również wariacje wytrawne, np. z pomidorkami koktajlowymi, krewetkami, pieczonym łososiem czy wędzonym boczkiem; dodatkami bywają starte żółte sery oraz zioła.