Logo Przewdonik Katolicki

Pomarańcza – królowa cytrusów

Michał Gryczyński
Kurczak w pomarańczach / fot. Fotolia

Mało kto nie ceni słodyczy, soczystości i aromatu tych wspaniałych owoców cytrusowych. Jadamy je na surowo, wyciskamy z nich sok, a skórkę dodajemy do ciast i deserów. Nawet biała otoczka pokrywająca cząstki pomarańczy jest cenna, bo obniża „zły” cholesterol i zawiera pektyny oraz witaminę P.

Kurczak w pomarańczach
 
składniki:
kurczak
2 pomarańcze
4 ząbki czosnku
2 kawałki kory cynamonu
kilka gałązek rozmarynu, listek laurowy
1/2 litra bulionu drobiowego
kawałek dyni
2 kolby kukurydzy
2 czerwone cebule
sól, pieprz, majeranek

Pomarańcze starannie szorujemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, a do wnętrza wkładamy połowę cząstek pomarańczy i nieobrany ząbek czosnku. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy pozostałe ząbki czosnku, kawałki kory cynamonu i listek laurowy, a na wierzchu układamy kurczaka. Wlewamy połowę bulionu i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 200ᵒC, polewając wytapiającym się sosem. Dynię obieramy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, a kolby kukurydzy przekrawamy wzdłuż i dzielimy na kilka kawałków. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Po godzinie pieczenia naczynie wyjmujemy, dokładamy warzywa i resztę cząstek pomarańczy, wlewamy pozostałą część bulionu i pieczemy przez kolejną godzinę, polewając sosem. Upieczonego kurczaka wykładamy na półmisek, obkładamy warzywami i pomarańczami, a sos zagęszczamy i podajemy w sosjerce.
 
Biszkoptowa rolada pomarańczowa
 
biszkopt:
4 dag mąki
4 jajka
6 dag cukru
1, 5 dag przyprawy do pierników
masa:
400 ml mleka (3,2%)
budyń waniliowy z cukrem
łyżka żelatyny
5 dag rodzynek
pomarańcza, 7 dag cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki (30%)
polewa:
 
100 ml śmietanki kremówki (30%)
10 dag czekolady mlecznej
2 dag masła
 
Ubijamy jajka z cukrem, aż będą białe, a następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz przyprawę do pierników i mieszamy. Blaszkę o wymiarach 42x37 cm wykładamy pergaminem i rozsmarowujemy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 10–12 minut – nie za długo, bo będzie kłopot ze zwinięciem rolady! – w temperaturze 180ᵒC, a jeśli z termoobiegiem – 160ᵒC. Przyrządzamy masę: pomarańczę szorujemy, osuszamy i ścieramy skórkę, a potem wyciskamy z niej sok. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, a żelatynę moczymy w soku pomarańczowym. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy budyń. Przez chwilę gotujemy, cały czas mieszając, a potem studzimy. Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i wstawiamy do lodówki. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z cukrem pudrem, mieszamy, dodajemy trochę ubitej śmietanki i ponownie mieszamy – dzięki temu nie będzie grudek. Do budyniu dodajemy żelatynę oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy i łączymy z resztą ubitej śmietanki i rodzynkami. Na wystudzony biszkopt nakładamy masę, zwijamy w roladę i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przyrządzamy polewę: w rondelku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy rozkruszoną czekoladę i mieszamy, a gdy się rozpuści dodajemy miękkie masło i raz jeszcze mieszamy. Po wyjęciu rolady z lodówki nożem wyrównujemy końcówki i oblewamy polewą. To nieco zmodyfikowana wersja przepisu cukiernika Pawła Małeckiego. Jeśli dodamy do ciasta kakao, do masy zaś czekoladę gorzką, to w ten sposób przyrządzimy roladę pomarańczowo-czekoladową.
 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki