Łosoś w rozmarynie
składniki:
3/4 kg fileta z łososia
20 dag maleńkich pieczarek
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 brokuła, cytryna
masło, oliwa z oliwek
kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe
tymianek, rozmaryn
sól, pieprz
kilka gałązek rozmarynu, listki bazylii
sos rozmarynowo-cytrynowy:
masło, mąka, mleko
1/2 cytryny
łyżeczka rozmarynu
sól, biały pieprz
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na kilka kawałków. Cytrynę starannie szorujemy, ścieramy skórkę, a potem kroimy w ósemki; jedną z nich skrapiamy kawałki łososia i oprószamy je solą. Przyrządzamy marynatę: do miseczki wlewamy kilka łyżek oliwy, wyciskamy sok z drugiej cząstki cytryny, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe, wsypujemy po łyżeczce rozmarynu i tymianku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy gałązki rozmarynu i mieszamy. W marynacie obtaczamy kawałki łososia, a potem zanurzamy je, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie myjemy, oczyszczamy i przesmażamy na maśle pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem. Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i obgotowujemy je na parze, do chwili aż zmiękną. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kawałki ryby wyjmujemy z marynaty, oczyszczamy z przypraw i obsmażamy na oliwie, przez 2 minuty z każdej strony. Potem przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą z ziołami i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy, a potem zasmażkę rozprowadzamy mlekiem. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i pieprzem, dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cząstek cytryny oraz startą skórkę i łyżeczkę roztartego w dłoniach rozmarynu. Sos przelewamy do sosjerki. Łososia wykładamy na półmisek, dekorujemy resztą cząstek cytryny, gałązkami rozmarynu i listkami bazylii, a podajemy z pieczarkami, pomidorkami i brokułem oraz sosem.
Wytrawne naleśniki rozmarynowe
ciasto:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki razowej
2–3 szklanki mleka
2 jajka, łyżka oliwy z oliwek
płaska łyżeczka rozmarynu, sól
farsz:
1/2 kg sera twarogowego
10 dag żółtego sera
3 łyżki wody
cebula, 2 ząbki czosnku
sól, pieprz, rozmaryn
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę - najpierw pszenną, a potem razową – cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą oraz roztartym w dłoniach rozmarynem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie obieramy ząbki czosnku i cebulę: czosnek przepuszczamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy. Ser wkładamy do miski, rozdrabniamy, wlewamy 3 łyżki wody i miksujemy, dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem i mieszamy. Patelnię smarujemy oliwą albo kawałkiem słoniny i porcjami wlewamy ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor, a po przestygnięciu na każdy nakładamy farsz, zwijamy w rulon i przekrawamy na pół. Naleśniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy startym serem i zapiekamy 20–30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.