Logo Przewdonik Katolicki

Wykwintny smak salami

Michał Gryczyński
Zapiekany makaron z salami / fot. Fotolia

Nazwa tej suchej, długodojrzewającej kiełbasy, pochodzi od włoskiego czasownika salare, tzn. solić, bo zawiera sporo soli. Jedynie Salame de Asino wyrabia się z mięsa oślego, zaś inne rodzaje z mieszanek wieprzowiny, wołowiny, baraniny i dziczyzny, z rozmaitymi otoczkami, np. sera, czosnku, sezamu czy pieprzu.

Makaron zapiekany z salami, suszonymi pomidorami i brokułem
 
składniki:
 
25 dag makaronu (kolanka, rurki lub świderki)
20 dag salami
brokuł, 5 suszonych pomidorów
cebula, 2 ząbki czosnku
15 dag sera żółtego
po łyżce mąki pszennej i masła
1/2 l mleka, olej
garstka pestek słonecznika
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
 
Makaron gotujemy na półtwardo (al dente) i osączamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paski. Cebulę przesmażamy na oleju z dodatkiem masła, a gdy się zeszkli dodajemy salami. Pod koniec wrzucamy paski pomidorów i makaron, mieszamy i przez chwilę przesmażamy. Brokuł myjemy, dzielimy na niewielkie różyczki i obgotowujemy przez kilka minut, a potem zalewamy zimną wodą. Na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i białą zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, cały czas mieszając. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy makaron z salami i pomidorami, rozkładamy paski papryki i różyczki brokułu. Całość zalewamy sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy kilkanaście minut w temperaturze około 200ᵒC. Przed podaniem obsypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.  
 
Pizza z salami, serami i ananasem
 
ciasto:
60 dag mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
szklanka letniej wody
po łyżeczce cukru i soli
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
 
dodatki:
25 dag salami
kulka sera mozzarella
25 dag żółtego sera
30 dag pieczarek, 2 cebule
masło, ząbek czosnku
kilka plastrów ananasa z puszki
2 pomidory, 1/2 strąka czerwonej papryki
po łyżeczce bazylii, oregano i tymianku
sól, pieprz,
listki bazylii
 
Przyrządzamy zaczyn: drożdże rozkruszamy, wsypujemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia. Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę i mieszamy z koncentratem pomidorowym oraz bazylią. Cebule obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki starannie myjemy i kroimy w plasterki, a potem razem przesmażamy na maśle. Z pomidorów ściągamy skórkę i tniemy je w ósemki. Salami kroimy w półplastry, paprykę w paski, serek mozzarella w plasterki, a żółty ser ścieramy na tarce. Plastry ananasa osączamy z zalewy i dzielimy na ćwiartki. Mąkę przesiewamy przez sito, wlewamy wyrośnięte drożdże i rozczyniamy ciasto, stopniowo dolewając wody. Wsypujemy sól i zioła prowansalskie, wlewamy oliwę i wyrabiamy dłońmi ciasto, do chwili aż będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, zawijamy w wilgotną szmatkę, odstawiamy na pół godziny, a gdy podwoi objętość, przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i rozwałkowujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy je na owalne placki i wkładamy na blachę natłuszczoną oliwą. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, smarujemy koncentratem i oprószamy oregano oraz tymiankiem. Na całej powierzchni rozkładamy pieczarki z cebulką, cząstki pomidorów, salami, plasterki mozzarelli i cząstki ananasa. Oprószamy częścią startego sera i pieczemy przez 20–30 minut w piekarniku, w temperaturze ok. 200 stopni C. Po wyjęciu oprószamy resztą sera i dekorujemy listkami bazylii.
 
 




 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki