Logo Przewdonik Katolicki

Pizza z szynką i pieczarkami

ojciec Michał
Fot.

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 dkg drożdży i cukier niepełna szklanka mleka 1/3 szklanki oliwy pozostałe składniki: po 20 dkg szynki gotowanej, pieczarek i żółtego sera 2 pomidory, strąk czerwonej papryki puszka ananasów puszka zielonego groszku kilka cebuli i ząbków czosnku koncentrat pomidorowy oliwa z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek,...

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
3 dkg drożdży i cukier
niepełna szklanka mleka
1/3 szklanki oliwy

pozostałe składniki:

po 20 dkg szynki gotowanej, pieczarek i żółtego sera
2 pomidory, strąk czerwonej papryki
puszka ananasów
puszka zielonego groszku
kilka cebuli i ząbków czosnku
koncentrat pomidorowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalski, papryka słodka i ostra

Z kuchni ojca Michała

Pizza - okrągły, kwadratowy albo trójkątny placek drożdżowy z nadzieniem - uchodzi za specjalność kuchni neapolitańskiej. Jej poprzedniczką miał być placek chlebowy z nadzieniem - tzw. pitta - wypiekany już w starożytnych Pompejach. Ale i u nas od kilkunastu lat pizza robi prawdziwą furorę. Może dlatego, że jest to potrawa, którą można komponować dowolnie, wedle własnej fantazji i upodobań kulinarnych.
Przyrządzanie naszej pizzy rozpoczynamy od zaczynu: drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto w misce, dosypując pozostałą mąkę i dolewając resztę mleka. Z kolei wlewamy stopniowo 1/3 szklanki oliwy - wtłaczając ją dokładnie w wyrabiane ciasto - dodajemy soli oraz trochę słodkiej papryki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną olejem, brzegi formując nieco wyżej i nakłuwając je widelcem. Rozgnieciony czosnek dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowymi i smarujemy całą powierzchnię ciasta. A potem wykładamy po kolei, warstwami: cebulę przesmażoną wcześniej z pieczarkami, cząstki pomidora i kawałki papryki, paski szynki i ananasa oraz zielony groszek. Następnie pizzę doprawiamy ziołami: papryką słodką i odrobiną ostrej, bazylią, tymiankiem, oregano oraz ziołami prowansalskimi, a na końcu posypujemy startym, żółtym serem i wstawiamy na 30 minut do piekarnika, rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki