Logo Przewdonik Katolicki

Pizza z makrelą

ojciec Michał
Fot.

składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 dkg drożdży, cukier - 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego nadzienie: - duża, wędzona makrela - po 20 dkg pieczarek i żółtego sera - 2 pomidory, koncentrat pomidorowy - strąk czerwonej papryki - groszek, czerwona fasola i kukurydza (z puszki) - 3 cebule, ząbek czosnku - sól, pieprz, papryka słodka...

składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży, cukier
- 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

nadzienie:

- duża, wędzona makrela
- po 20 dkg pieczarek i żółtego sera
- 2 pomidory, koncentrat pomidorowy
- strąk czerwonej papryki
- groszek, czerwona fasola i kukurydza (z puszki)
- 3 cebule, ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka

Pizza, czyli ciasto drożdżowe bez jaj i tłuszczów zwierzęcych - za to z mięsem, pomidorami oraz grzybami, posypane serem i upieczone - zadomowiła się na dobre w naszej kuchni obok innych ciast z farszem, takich jak pierogi czy naleśniki. Zapraszam więc na pizzę, tym razem z rybą.
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy na gęstą papkę i od-stawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem wsypujemy do miski mąkę, wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, wtłaczając w nie stopniowo olej; dodajemy szczyptę soli i słodkiej papryki. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ciasto zagniatamy w kulę, smarujemy olejem, nakrywamy szmatką i ponownie odstawiamy, aby dwukrotnie zwiększyło objętość. Następnie przekładamy je do tortownicy wysmarowanej olejem, formując wyżej brzegi i nakłuwając je widelcem. Tak przygotowany spód odstawiamy na kwadrans, a potem powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym, rozmieszanym z ząbkiem czosnku skrojonym na wiórki. Wędzoną makrelę obieramy i dokładnie filetujemy z ości. Kawałki ryby układamy na cieście, przekładając je cebulą przesmażoną z pieczarkami, cząstkami pomidorów i papryki, a także - odsączonymi z zalewy - groszkiem, czerwoną fasolą i kukurydzą. Pizzę obsypujemy startym, żółtym serem i pieczemy przez pół godziny w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki