Pizza z makrelą
ojciec Michał
składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży, cukier
- 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
nadzienie:
- duża, wędzona makrela
- po 20 dkg pieczarek i żółtego sera
- 2 pomidory, koncentrat pomidorowy
- strąk czerwonej papryki
- groszek, czerwona fasola i kukurydza (z puszki)
- 3 cebule, ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka...
składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży, cukier
- 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
nadzienie:
- duża, wędzona makrela
- po 20 dkg pieczarek i żółtego sera
- 2 pomidory, koncentrat pomidorowy
- strąk czerwonej papryki
- groszek, czerwona fasola i kukurydza (z puszki)
- 3 cebule, ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka
Pizza, czyli ciasto drożdżowe bez jaj i tłuszczów zwierzęcych - za to z mięsem, pomidorami oraz grzybami, posypane serem i upieczone - zadomowiła się na dobre w naszej kuchni obok innych ciast z farszem, takich jak pierogi czy naleśniki. Zapraszam więc na pizzę, tym razem z rybą.
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy na gęstą papkę i od-stawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem wsypujemy do miski mąkę, wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, wtłaczając w nie stopniowo olej; dodajemy szczyptę soli i słodkiej papryki. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ciasto zagniatamy w kulę, smarujemy olejem, nakrywamy szmatką i ponownie odstawiamy, aby dwukrotnie zwiększyło objętość. Następnie przekładamy je do tortownicy wysmarowanej olejem, formując wyżej brzegi i nakłuwając je widelcem. Tak przygotowany spód odstawiamy na kwadrans, a potem powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym, rozmieszanym z ząbkiem czosnku skrojonym na wiórki. Wędzoną makrelę obieramy i dokładnie filetujemy z ości. Kawałki ryby układamy na cieście, przekładając je cebulą przesmażoną z pieczarkami, cząstkami pomidorów i papryki, a także - odsączonymi z zalewy - groszkiem, czerwoną fasolą i kukurydzą. Pizzę obsypujemy startym, żółtym serem i pieczemy przez pół godziny w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni.