Logo Przewdonik Katolicki

Pizza chlebowa

ojciec Michał
Fot.

Ilekroć przyrządzamy pizzę, możemy dać upust swojej fantazji kulinarnej, bo pomysłów na kompozycję nadzienia jest nieograniczenie wiele. Przygotowaliśmy kiedyś wspólnie pizzę drożdżową, więc dzisiaj przyrządzimy ją z ciasta chlebowego. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy do niej: drożdże, smalec, troszkę kminku i kolendry oraz po łyżeczce soli...

Ilekroć przyrządzamy pizzę, możemy dać upust swojej fantazji kulinarnej, bo pomysłów na kompozycję nadzienia jest nieograniczenie wiele. Przygotowaliśmy kiedyś wspólnie pizzę drożdżową, więc dzisiaj przyrządzimy ją z ciasta chlebowego.

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy do niej: drożdże, smalec, troszkę kminku i kolendry oraz po łyżeczce soli i cukru. Wlewamy letnią wodę, wbijamy jajka, wyrabiamy na stolnicy obsypanej mąką i odstawiamy na pół godziny. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne pół godziny. W tym czasie przygotujemy sos: przesmażamy na oliwie pokrojoną cebulę z roztartym czosnkiem, wlewamy pół szklanki wina i pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Gotujemy do chwili, aż sos będzie zawiesisty i odstawiamy do przestygnięcia. Po raz trzeci wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je do rozmiarów blachy. Następnie blachę natłuszczamy oliwą, wylepiamy ciastem – brzegi zawijając ku górze – i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Powierzchnię ciasta smarujemy sosem oraz oprószamy tymiankiem i oregano, a potem układamy dekoracyjnie: kawałki szynki, cząstki ananasa, plastry pomidorów i groszek. Pizzę wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (temperatura 200-220 stopni); pieczemy do chwili, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się. Po wyjęciu pizzę obsypujemy startym żółtym serem i dekorujemy połówkami oliwek oraz listkami bazylii.

Składniki:

ciasto:
• 1/2 kg mąki pszennej
• 15 dkg smalcu, 2 jajka
• suszone drożdże, 1/4 l wody
• mielony kminek, kolendra
• po łyżeczce soli i cukru

dodatki:
• 15 dkg szynki, 10 dkg żółtego sera
• 1/2 szklanki białego wina, 2 ząbki
czosnku
• po puszce pomidorów, groszku i ananasów
• 2 pomidory, kilka pomidorków koktajlowych, 2 cebule
• oliwki faszerowane papryką, oliwa
z oliwek
• oregano, tymianek, kilka listków bazylii
• sól, pieprz

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki