Logo Przewdonik Katolicki

Anchois – maleńka sardela

Michał Gryczyński
Tarta z anchois / fot. Fotolia

Anchois – miniaturowe, srebrzystoniebieskie albo zielonkawe sardele – spokrewnione są z naszym śledziem. Ten słony rarytas może być dodatkiem do mięs, warzyw, sałatek, makaronów, zapiekanek, pizzy, past czy sosów, wzmacniając ich wrażenia smakowe.

Penne z anchois, pomidorami i oliwkami
 
składniki:
20 dag makaronu penne (rurki)
puszka anchois
kilka suszonych pomidorów
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka plastrów szynki
kilkanaście zielonych oliwek faszerowanych papryką
5 dag żółtego sera, np. parmezanu
oliwa z oliwek, masło
listki świeżej bazylii
pieprz
 
sos:
kilka filecików anchois
po łyżce kaparów i oliwek
ząbek czosnku
pieprz, chilli
 
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku i odcedzamy. Pomidory osączamy z zalewy i tniemy w paski. Osączamy również anchois i oliwki; połowę filecików kroimy w paski, a pozostałe wraz z połową oliwek pozostawiamy do sosu. Plastry szynki kroimy w paseczki i przez chwilę przesmażamy na maśle. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Listki bazylii rwiemy w niewielkie strzępki, kilka pozostawiamy w całości do dekoracji. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. W miseczce sporządzamy sos: kapary i oliwki drobno siekamy, a pozostałe fileciki – razem z oliwą – rozgniatamy widelcem. Doprawiamy pieprzem oraz chilli i mieszamy. Do miski przekładamy makaron i pozostałe składniki. Sos możemy podać w sosjerce albo wlać go od razu do miski, wymieszać i wyłożyć na półmisek. Przed podaniem oprószamy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.
  
Tarta serowa z anchois
 
kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
jajko, sól
 
masa serowa:
po 12,5 dag sera ricotta i sera żółtego
śmietanka kremówka
2 jajka
sól, pieprz, oregano
 
dodatki:
puszka anchois
kulka mozarelli
łyżka kaparów
1/2 czerwonej papryki
 2 pomidory
 
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy schłodzone masło – pocięte na kawałki – oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się schładza i twardnieje, przyrządzamy masę serową i dodatki. Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę i starannie mieszamy, a potem doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dodajemy ser ricotta oraz starty żółty ser i ponownie mieszamy. Fileciki anchois osączamy z oleju i kroimy na kawałki. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy nasiona oraz sok, by pozostał sam miąższ. Oczyszczamy paprykę z nasion i tniemy ją w paseczki, kapary osączamy z zalewy, a mozarellę rwiemy na kawałki.
Ciasto wyjmujemy, odcinamy 1/3 i wkładamy do lodówki, a resztę rozwałkowujemy na placek o rozmiarach nieco większych, niż forma do pieczenia. Ciastem wykładamy dno i boki formy wysmarowanej masłem, a spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Schładzamy przez pół godziny w lodówce, a następnie formę z ciastem przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ziarnami fasoli i wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejny kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu na spód wykładamy pomidory, paski papryki, anchois, kapary i kawałki mozarelli. Masę serową rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Wyjmujemy odłożoną część ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paski i układamy je w kratkę na tarcie. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180ºC.



 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki