Za to dają nam mleko cenniejsze i łatwiej przyswajalne od krowiego. Wytwarzane z niego sery charakteryzują się mocnym, nieco słonawym smakiem i posiadają wszystkie ważne dla człowieka wartości odżywcze.
Tarta z kozim serem i warzywami
kruche ciasto:
-
30 dag mąki pszennej
-
20 dag masła
-
jajko, sól
farsz:
Do mąki wbijamy jajko, dodajemy schłodzone masło – podzielone na kawałki – i siekamy. Doprawiamy szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki, a po wyjęciu cienko rozwałkowujemy. Wylepiamy ciastem formę do tarty, a potem nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, obciążamy, np. suchymi ziarnami fasoli i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ᵒC. Pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w piórka, białą część pora tniemy w krążki, cukinię szorujemy i – bez obierania – kroimy w półplastry, a pomidory w plasterki. Cebulę, cukinię i por dusimy krótko na oliwie z dodatkiem masła i wykładamy na przestygnięte ciasto. Układamy także plastry pomidorów i obsypujemy tartę rozkruszonym serem kozim. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ᵒC. Przed podaniem tartę obsypujemy strzępkami listków bazylii.
Rissotto z kurczakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
składniki:
-
3 filety z kurczaka
-
15 dag sera koziego (roladka)
-
40 dag ryżu na risotto
-
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-
1/2 strąka czerwonej papryki, cebula
-
200 ml białego, wytrawnego wina
-
10 dag pomidorów suszonych
-
10 dag sera żółtego (np. parmezanu)
-
oliwa z oliwek, masło
-
listek laurowy, rukola
-
sól, pieprz, słodka papryka
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, dodajemy listek laurowy i przesmażamy. Gdy cebulka zmięknie wsypujemy ryż – bez płukania – i mieszamy do chwili aż ziarenka się zeszklą. Trwa to około 10 minut. Wlewamy lekko podgrzane białe wino – zimne zahartowałoby ryż – i gotujemy tak długo aż odparuje. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, by ziarenka się nie posklejały i nie przywarły do dna, bo wtedy się przypalą. Podgrzewamy bulion i wlewamy, po chochelce, a gdy ryż go wchłonie, wlewamy kolejną, aby ziarenka ryżu powoli pęczniały. Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy w paski, dodajemy do ryżu i przez kilka minut dusimy razem. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, a filety kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obsmażamy je razem z papryką. Do risotto dodajemy kurczaka, paprykę, rozkruszony ser kozi oraz posiekaną rukolę i mieszamy. Obsypujemy startym parmezanem, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i obkładamy wiórkami zimnego masła, które powleką ziarenka ryżu.