Logo Przewdonik Katolicki

Smak i aromat kozich serów

Michał Gryczyński
Fot. Sunny Forest/fotolia

Kozy towarzyszą ludziom od tysięcy lat, a znane są z niewygórowanych wymagań i nie mają wymagań żywieniowych.

Za to dają nam mleko cenniejsze i łatwiej przyswajalne od krowiego. Wytwarzane z niego sery charakteryzują się mocnym, nieco słonawym smakiem i posiadają wszystkie ważne dla człowieka wartości odżywcze.   
 
Tarta z kozim serem i warzywami
 
kruche ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej

  • 20 dag masła

  • jajko, sól

 
farsz:

  • 15 dag koziego sera

  • niewielka cukinia

  • cebula, biała część pora

  • 3 pomidory

  • oliwa z oliwek, masło

  • jajko, 1/2 szklanki śmietanki

  • sól, pieprz

  • świeża bazylia

Do mąki wbijamy jajko, dodajemy schłodzone masło – podzielone na kawałki – i siekamy. Doprawiamy szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki, a po wyjęciu cienko rozwałkowujemy. Wylepiamy ciastem formę do tarty, a potem nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, obciążamy, np. suchymi ziarnami fasoli i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ᵒC. Pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w piórka, białą część pora tniemy w krążki, cukinię szorujemy i – bez obierania – kroimy w półplastry, a pomidory w plasterki. Cebulę, cukinię i por dusimy krótko na oliwie z dodatkiem masła i wykładamy na przestygnięte ciasto. Układamy także plastry pomidorów i obsypujemy tartę rozkruszonym serem kozim. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ᵒC. Przed podaniem tartę obsypujemy strzępkami listków bazylii.
 
 



Rissotto z kurczakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
 
składniki:

  • 3 filety z kurczaka

  • 15 dag sera koziego (roladka)

  • 40 dag ryżu na risotto

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 1/2 strąka czerwonej papryki, cebula

  • 200 ml białego, wytrawnego wina

  • 10 dag pomidorów suszonych

  • 10 dag sera żółtego (np. parmezanu)

  • oliwa z oliwek, masło

  • listek laurowy, rukola

  • sól, pieprz, słodka papryka

 
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, dodajemy listek laurowy i przesmażamy. Gdy cebulka zmięknie wsypujemy ryż – bez płukania – i mieszamy do chwili aż ziarenka się zeszklą. Trwa to około 10 minut. Wlewamy lekko podgrzane białe wino – zimne zahartowałoby ryż – i gotujemy tak długo aż odparuje. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, by ziarenka się nie posklejały i nie przywarły do dna, bo wtedy się przypalą. Podgrzewamy bulion i wlewamy, po chochelce, a gdy ryż go wchłonie, wlewamy kolejną, aby ziarenka ryżu powoli pęczniały. Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy w paski, dodajemy do ryżu i przez kilka minut dusimy razem. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, a filety kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obsmażamy je razem z papryką. Do risotto dodajemy kurczaka, paprykę, rozkruszony ser kozi oraz posiekaną rukolę i mieszamy. Obsypujemy startym parmezanem, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i obkładamy wiórkami zimnego masła, które powleką ziarenka ryżu. 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki