Logo Przewdonik Katolicki

Egzotyczny owoc

Michał Gryczyński
Polędwiczki z ananasem / fot. Fotolia

Właściwości tego wyjątkowo soczystego i aromatycznego owocu egzotycznego, zwanego – ze względu na oryginalny pancerz i koronę – jabłkiem sosnowym, cenione były już przez Ludwika XIV. Jego orzeźwiający sok bywa wykorzystywany do marynowania mięs.

Ananasek z delicjami
ciasto:

  • 9 białek

  • po 20 dag cukru, suchego maku i wiórków kokosowych

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

masa:

  • puszka ananasów

  • kostka masła

  • 5 żółtek

  • budyń śmietankowy (bez cukru)

  • 3 galaretki cytrynowe

  • 400 ml mleka

  • 3 łyżki cukru

dodatki:

  • 2 paczki delicji cytrynowych

  • rum

Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 23 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy na 20–30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 stopni C. W tym czasie przyrządzamy masę: żółtka mieszamy z odrobioną mleka, budyniem i cukrem. Resztę mleka zagotowujemy i stopniowo wlewamy żółtka z budyniem, cały czas mieszając, by uchronić masę przed przypaleniem. Połowę galaretki rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Ananasy osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń, cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę oraz kostki ananasa i mieszamy. Drugą połowę galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i studzimy, a delicje namaczamy w rumie. Wystygnięte ciasto smarujemy masą, układamy na niej delicje i wylewamy tężejąca galaretkę. Ananaska wstawiamy do lodówki do chwili, aż galaretka całkowicie stężeje.
 
Polędwiczki ze świeżym ananasem
składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • owoc świeżego ananasa

  • oliwa z oliwek, masło

  • sól, pieprz kolorowy

 
marynata:

  • sok z ananasa

  • ząbek czosnku

  • kilka łyżek oliwy z oliwek

  • łyżka sosu Worcestershire

  • łyżka musztardy francuskiej

  • pieprz

 
Polędwiczki oczyszczamy z błon, ścięgien i tłuszczu, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy. Obieramy ananasa: odcinamy koronę liści oraz podstawę, potem ustawiamy owoc pionowo i ścinamy płatami skórkę, a następnie wycinamy brązowe oczka. Ananasa kroimy w plastry i z każdego wycinamy – np. za pomocą okrągłej foremki do ciastek – rdzeń.  Jeden plaster miksujemy blenderem, odciskamy sok i przelewamy go do miseczki. Dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę sosu Worcestershire i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, obtaczamy w marynacie polędwiczki, przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, a obok układamy plastry ananasa i oprószamy je kolorowym pieprzem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ᵒC, a potem podwyższamy temperaturę do 250ᵒC i około 5 minut przypiekamy do zrumienienia. Po upieczeniu polędwiczki z ananasem pozostawiamy kilka minut w piekarniku, następnie wyjmujemy i pozostawiamy kolejnych kilka minut pod przykryciem – aby nie wystygły w czasie, gdy w mięsie rozprowadzać się będą soki – i dopiero wtedy kroimy w plastry. Podajemy z ryżem.
  

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki