Ananasek z delicjami
ciasto:
masa:
dodatki:
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 23 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy na 20–30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 stopni C. W tym czasie przyrządzamy masę: żółtka mieszamy z odrobioną mleka, budyniem i cukrem. Resztę mleka zagotowujemy i stopniowo wlewamy żółtka z budyniem, cały czas mieszając, by uchronić masę przed przypaleniem. Połowę galaretki rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Ananasy osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń, cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę oraz kostki ananasa i mieszamy. Drugą połowę galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i studzimy, a delicje namaczamy w rumie. Wystygnięte ciasto smarujemy masą, układamy na niej delicje i wylewamy tężejąca galaretkę. Ananaska wstawiamy do lodówki do chwili, aż galaretka całkowicie stężeje.
Polędwiczki ze świeżym ananasem
składniki:
-
2 polędwiczki wieprzowe
-
owoc świeżego ananasa
-
oliwa z oliwek, masło
-
sól, pieprz kolorowy
marynata:
-
sok z ananasa
-
ząbek czosnku
-
kilka łyżek oliwy z oliwek
-
łyżka sosu Worcestershire
-
łyżka musztardy francuskiej
-
pieprz
Polędwiczki oczyszczamy z błon, ścięgien i tłuszczu, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy. Obieramy ananasa: odcinamy koronę liści oraz podstawę, potem ustawiamy owoc pionowo i ścinamy płatami skórkę, a następnie wycinamy brązowe oczka. Ananasa kroimy w plastry i z każdego wycinamy – np. za pomocą okrągłej foremki do ciastek – rdzeń. Jeden plaster miksujemy blenderem, odciskamy sok i przelewamy go do miseczki. Dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę sosu Worcestershire i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, obtaczamy w marynacie polędwiczki, przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, a obok układamy plastry ananasa i oprószamy je kolorowym pieprzem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ᵒC, a potem podwyższamy temperaturę do 250ᵒC i około 5 minut przypiekamy do zrumienienia. Po upieczeniu polędwiczki z ananasem pozostawiamy kilka minut w piekarniku, następnie wyjmujemy i pozostawiamy kolejnych kilka minut pod przykryciem – aby nie wystygły w czasie, gdy w mięsie rozprowadzać się będą soki – i dopiero wtedy kroimy w plastry. Podajemy z ryżem.