Logo Przewdonik Katolicki

Indyczka nadziewana

ojciec Michał
Fot.

Pielgrzymkę Benedykta XVI do Polski proponuję uczcić także kulinarnie. Przygotowanie indyczki zajmie nam wprawdzie nieco czasu, ale efekt wszystko wynagrodzi. Umytą indyczkę nacieramy solą oraz majerankiem i wstawiamy do lodówki. Śliwki, morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem, a czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Rozpuszczamy dwie kostki bulionowe, z jabłek usuwamy gniazda nasienne i dzielimy...

Pielgrzymkę Benedykta XVI do Polski proponuję uczcić także kulinarnie. Przygotowanie indyczki zajmie nam wprawdzie nieco czasu, ale efekt wszystko wynagrodzi.

Umytą indyczkę nacieramy solą oraz majerankiem i wstawiamy do lodówki. Śliwki, morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem, a czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Rozpuszczamy dwie kostki bulionowe, z jabłek usuwamy gniazda nasienne i dzielimy je na ćwiartki, a obrane pomarańcze – na ósemki. Przyrządzamy nadzienie: wątróbkę drobno siekamy i łączymy z odciśniętą bułką oraz odsączonymi i pokrojonymi w paseczki śliwkami oraz morelami. Dodajemy także rodzynki, zmiażdżone goździki i szczyptę cynamonu. Żółtka jaj ucieramy z masłem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i gałką muszkatołową, a białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą.

Indyczkę wypełniamy masą, jabłkami oraz pomarańczami i przekładamy ją do natłuszczonej brytfanny. Czas pieczenia zależy od masy i temperatury piekarnika. Moja miała sześć kilogramów, więc zapiekałem ją przez cztery i pół godziny – na każdy kilogram wypada 45 minut – w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Po upływie pół godziny indyczkę podlewamy połową wina, po godzinie – smarujemy ją masłem, po drugiej – podlewamy bulionem, po trzeciej – resztą wina, a po czwartej znowu smarujemy masłem. Sos zaciągamy mąką i przelewamy do sosjerki. Indyczkę podajemy na liściach sałaty, z plastrami pomarańczy i modrą kapustą.

Składniki:
• indyczka
• 10 dkg wątróbki drobiowej, 2 jajka
• po 5 dkg suszonych moreli, śliwek, rodzynków i płatków migdałów
• 3 pomarańcze, szklanka bulionu
• szklanka wina, np. madery
• czerstwa bułka, mleko, łyżka mąki
• 2 łyżki masła, łyżka margaryny
• majeranek, gałka muszkatołowa
• 3 goździki, cynamon
• sól, pieprz, estragon, natka pietruszki

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki