Logo Przewdonik Katolicki

Kaczka z owocami

ojciec Michał
Fot.

Składniki: kaczka z podrobami (ok. 2,5 kg) czerstwa bułka 1/2 litra mleka, kostka bulionowa jajko 3 kwaskowo-winne jabłka 3 mandarynki 2 gruszki albo banany po 5 dkg suszonych śliwek, moreli i rodzynek 2 łyżki masła i łyżka margaryny kilkanaście winogron czosnek, majeranek, sól, pieprz, estragon, cynamon, goździki Z rodzinnej kuchni ojca Michała ...

Składniki:
kaczka z podrobami (ok. 2,5 kg)
czerstwa bułka
1/2 litra mleka, kostka bulionowa
jajko
3 kwaskowo-winne jabłka
3 mandarynki
2 gruszki albo banany
po 5 dkg suszonych śliwek, moreli i rodzynek
2 łyżki masła i łyżka margaryny
kilkanaście winogron
czosnek, majeranek, sól, pieprz,
estragon, cynamon, goździki


Z rodzinnej kuchni ojca Michała

Wszystkim, których od tego dania odstrasza obfitość tłuszczu, przypominam, że tłuszcz drobiu obniża poziom cholesterolu we krwi i polecam beztłuszczowy "garnek rzymski". Radzę także nie żałować majeranku, który dotarł do Polski już w średniowieczu, bo ta popularna przyprawa ziołowa nie tylko wyostrza smak i pobudza apetyt, ale ma także zbawienny wpływ na wątrobę.
Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy - zewnątrz i wewnątrz - solą, czosnkiem, majerankiem, cynamonem oraz tłuczonymi goździkami i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Soli nie należy żałować, ponieważ kaczkę, doprawdy, trudno przesolić. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od posiekania podrobów, wymoczonych wcześniej w mleku. Rozcieramy je z masłem, jajkiem, rozmoczoną bułką, sparzonymi śliwkami, morelami i rodzynkami, rozdrobnioną gruszką (ewentualnie bananem) i doprawiamy solą, pieprzem oraz estragonem. Faszerujemy tuszkę, zaszywamy i rumienimy na patelni ze wszystkich stron, a potem przekładamy do żaroodpornego naczynia albo brytfanny i - podlewając kilka razy bulionem - pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-220 stopni. Następnie obracamy ją, obkładamy "ósemkami" jabłek oraz cząstkami mandarynek i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
Tłuszcz wytopiony podczas pieczenia zaciągamy mąką, dodajemy rozgotowane jabłka, przetarte przez sito i wlewamy do sosjerki. Przed podaniem na stół kaczkę przekładamy na półmisek, dekorując ją cząstkami mandarynek, jabłek oraz kulkami winogron. Pieczona kaczka znakomicie komponuje się z pyzami, modrą kapustą albo buraczkami i czerwonym, wytrawnym winem.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki