Logo Przewdonik Katolicki

Z granatem na raka

Renata Krzyszkowska
Fot.

Owoce obok warzyw są najbogatszym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Ich regularne spożywanie m.in. oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę przewodu pokarmowego i układu krażenia. Coraz więcej badań naukowych potwierdza również ich działanie przeciwnowotworowe. Najnowsze wyniki badaczy amerykańskich wskazują, że owoce mogą stanowić...

Owoce obok warzyw są najbogatszym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Ich regularne spożywanie m.in. oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę przewodu pokarmowego i układu krażenia. Coraz więcej badań naukowych potwierdza również ich działanie przeciwnowotworowe. Najnowsze wyniki badaczy amerykańskich wskazują, że owoce mogą stanowić źródło skutecznej ochrony przed rozwojem raka piersi oraz raka skóry, i to zarówno wywołanego czynnikami chemicznymi, jak i promieniowaniem UV.


Zespół badaczy z University of Wisconsin udowodnił w badaniach na myszach, że wyciąg z owoców granatu obniża ryzyko rozwoju procesów nowotworowych. Owoce te zawierają duże ilości polifenoli i antocyjanów, przeciwutleniaczy silnie neutralizujących wolne rodniki tlenowe, które sprzyjają rozwojowi raka. Granaty zawierają więcej polifenoli niż czerwone wino czy zielona herbata. Badacze liczą, że przeciwnowotworowe własności wyciągu z owoców granatu uda się wykorzystać w profilaktyce raka skóry i że wspomoże on działanie stosowanych w kosmetyce filtrów przeciwsłonecznych.

Winogrona, cytrusy i wiśnie


Inny zespół z University of Wisconsin, który również prowadził badania na gryzoniach, zaobserwował, że resveratrol - polifenol obecny w dużych ilościach w czerwonych winogron i czerwonym winie - może skutecznie obniżać ryzyko raka skóry spowodowanego nadmierną ekspozycją na słońce. Naukowcy wykazali, że naskórek myszy po posmarowaniu roztworem resveratrolu jest bardziej odporny na promieniowanie UV. Nie podnosił się w nim poziom białka o nazwie surwiwina, która sprzyja rozwojowi raka. Badacze z Arizona Cancer Center w Tuscon wykazali, że podobne przeciwnowotworowe własności mają też owoce cytrusowe i wiśnie. Uważa się też, że aktywne składniki jabłek mają działanie przeciwnowotworowe, wyższe niż wynikałoby to z zawartości w nich witaminy C. W zeszłym roku zespół brytyjskich naukowców wykazał, że jedzenie pięciu (lub więcej) jabłek tygodniowo znacząco polepsza funkcjonowanie płuc.

Owocami zdrowie się zaczyna


Od dawna wiadomo, że codzienne spożywanie dużej ilości warzyw i owoców obniża ryzyko zachorowania na raka m.in. przewodu pokarmowego. Teraz pojawiają się nowe dowody na to, że dieta owocowo--warzywna chroni również przed rakiem piersi. Naukowcy z Oregon Health and Science University prowadzili badania wśród ponad tysiąca Chinek. Porównywano dietę kobiet, które zachorowały na raka piersi, z dietą zdrowych kobiet w podobnym wieku. Badania udowodniły, że kobiety spożywające cztery lub więcej razy dziennie owoce i warzywa o połowę rzadziej chorowały na raka piersi, niż kobiety, które sięgały po te produkty dwa razy dziennie lub rzadziej.
Dobrym źródłem cennych polifenoli są również żurawiny. Mają one pięciokrotnie więcej polifenoli niż brokuły. W medycynie są już wykorzystywane m.in. do leczenia zakażeń dróg moczowych, mogą też łagodzić stany zapalne dziąseł czy dolegliwości związane z wrzodami żołądka.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki