Choroba Alzheimera polega na odkładaniu się w mózgu substancji białkowej zwanej beta-amyloidem. Powoduje to uszkodzenie neuronów, pogorszenie pamięci i zaburzenia osobowości. W bardzo zaawansowanym stadium choroba uniemożliwia chodzenie, mówienie i kontrolowanie potrzeb fizjologicznych. Na chorobę Alzheimera cierpi 5 proc. całej populacji. Jest ona odpowiedzialna za ponad połowę przypadków otępienia. Osoby powyżej 85. roku życia cierpią na nią czternaście razy częściej niż ludzie w wieku 65-69 lat. Badania naukowe dowiodły, że postęp choroby może opóźnić dieta śródziemnomorska. Jest ona bogata w warzywa, owoce, oliwę i ryby. Naukowcy z Columbia University Medical Center przez cztery lata badali sposób odżywiania 2200 ludzi. Okazało się, że im bardziej ich dieta była zbliżona do śródziemnomorskiej, tym rzadziej zapadali na chorobę Alzheimera.