Logo Przewdonik Katolicki

Dieta mózgu

Renata Krzyszkowska, PK
Fot.

Choroba Alzheimera polega na odkładaniu się w mózgu substancji białkowej zwanej beta-amyloidem. Powoduje to uszkodzenie neuronów, pogorszenie pamięci i zaburzenia osobowości. W bardzo zaawansowanym stadium choroba uniemożliwia chodzenie, mówienie i kontrolowanie potrzeb fizjologicznych. Na chorobę Alzheimera cierpi 5 proc. całej populacji. Jest ona odpowiedzialna za ponad połowę przypadków...

Choroba Alzheimera polega na odkładaniu się w mózgu substancji białkowej zwanej beta-amyloidem. Powoduje to uszkodzenie neuronów, pogorszenie pamięci i zaburzenia osobowości. W bardzo zaawansowanym stadium choroba uniemożliwia chodzenie, mówienie i kontrolowanie potrzeb fizjologicznych. Na chorobę Alzheimera cierpi 5 proc. całej populacji. Jest ona odpowiedzialna za ponad połowę przypadków otępienia. Osoby powyżej 85. roku życia cierpią na nią czternaście razy częściej niż ludzie w wieku 65-69 lat. Badania naukowe dowiodły, że postęp choroby może opóźnić dieta śródziemnomorska. Jest ona bogata w warzywa, owoce, oliwę i ryby. Naukowcy z Columbia University Medical Center przez cztery lata badali sposób odżywiania 2200 ludzi. Okazało się, że im bardziej ich dieta była zbliżona do śródziemnomorskiej, tym rzadziej zapadali na chorobę Alzheimera.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki