Logo Przewdonik Katolicki

Niebezpieczna rtęć

Renata Krzyszkowska, PK
Fot.

Niedawno Parlament Europejski przyjął projekt dyrektywy wprowadzającej zakaz stosowania rtęci w termometrach lekarskich oraz w innych urządzeniach pomiarowych dostępnych na rynku. Państwa członkowskie w ciągu roku od wejścia w życie dyrektywy, powinny wprowadzić jej zapisy do krajowych systemów prawnych. Zakaz obejmie tylko nowe urządzenia pomiarowe, natomiast już obecne na rynku będą...

Niedawno Parlament Europejski przyjął projekt dyrektywy wprowadzającej zakaz stosowania rtęci w termometrach lekarskich oraz w innych urządzeniach pomiarowych dostępnych na rynku. Państwa członkowskie w ciągu roku od wejścia w życie dyrektywy, powinny wprowadzić jej zapisy do krajowych systemów prawnych. Zakaz obejmie tylko nowe urządzenia pomiarowe, natomiast już obecne na rynku będą mogły być nadal używane. Według szacunków, w samej tylko Unii Europejskiej do produkcji termometrów do mierzenia temperatury ciała i innych np. do mierzenia temperatury pomieszczeń, co roku zużywa się ponad 30 ton rtęci. Jest to metal, który jako jedyny występuje w normalnych warunkach w stanie ciekłym i łatwo może przechodzić w metylo-rtęć, która jest jej najbardziej toksyczną postacią. Rtęcią zanieczyszczona jest już cała ziemia. Najwięcej jest jej w morskich rybach. Nawet niewielkie dawki rtęci mogą uszkadzać system nerwowy zwłaszcza płodów i dzieci. Władze USA, Wielkiej Brytanii i Szwecji zaleciły kobietom ciężarnym i karmiącym, by nie jadły ryb morskich. Badania naukowe wykazały nieraz, że jedzenie ryb, zwłaszcza morskich, może chronić, między innymi, przed chorobami serca, rakiem prostaty, reumatoidalnym zapaleniem stawów, łuszczycą oraz demencją. Dlatego wielu ekspertów zaleca, by mimo wszystko jeść ryby, ale nie częściej niż np. raz w tygodniu.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki