Ostrożnie z nowalijkami
Renata Krzyszkowska, PK
Fot.
Termin nowalijka oznacza młode, wiosenne warzywo, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie. Obecnie, gdy szczypiorek, rzodkiewka czy sałata dostępne są cały rok, termin ten stracił nieco na znaczeniu. Wiosną mamy jednak większą ochotę na młode warzywa i częściej po nie sięgamy. Dietetycy przestrzegają, że w ich uprawie, w warunkach szklarniowych, stosuje się wyjątkowo...
Termin „nowalijka” oznacza młode, wiosenne warzywo, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie. Obecnie, gdy szczypiorek, rzodkiewka czy sałata dostępne są cały rok, termin ten stracił nieco na znaczeniu. Wiosną mamy jednak większą ochotę na młode warzywa i częściej po nie sięgamy. Dietetycy przestrzegają, że w ich uprawie, w warunkach szklarniowych, stosuje się wyjątkowo dużo nawozów azotowych, które powodują w organizmie wytwarzanie się związków o działaniu rakotwórczym. Nowalijki mogą zaostrzyć chorobę wrzodową żołądka, spowodować zaburzenia układu trawiennego. Szkodliwe substancje potrafią się także kumulować w organizmie, co skutkuje chorobą dopiero po wielu latach. W niektórych warzywach norma azotanów i azotynów bywa przekroczona nawet dwa, trzy razy. Najwięcej nawozów pochłania sałata, której szerokie liście chłoną je jak gąbka. Podobnie szczaw, kapusta pekińska czy botwina. Nowalijki zatem lepiej stosować jako dodatek do potraw, a nie jako danie główne.