Logo Przewdonik Katolicki

Wiosna w kuchni

ojciec Michał
Fot.

Wiosna ożywia! Dzięki niej wszystkie rośliny dane nam przez Boga budzą się do życia, wypuszczają pąki, kiełkują zielenią się i kwitną. Nasz organizm po zimie nie jest jednak tak ochoczy do działania i ożywiony, czasem wręcz przeciwnie. Początek wiosny to dla wielu z nas apatia, zmęczenie, ogólne osłabienie organizmu i do tego zmienne nastroje.

"Wiosna ożywia! Dzięki niej wszystkie rośliny dane nam przez Boga budzą się do życia, wypuszczają pąki, kiełkują zielenią się i kwitną. Nasz organizm po zimie nie jest jednak tak ochoczy do działania i ożywiony, czasem wręcz przeciwnie. Początek wiosny to dla wielu z nas apatia, zmęczenie, ogólne osłabienie organizmu i do tego zmienne nastroje. Warto więc – tak jak wiosenne porządki w szafie – wprowadzić porządek i ład w nasz jadłospis.

Dobrze jest zmienić zimowe nawyki żywieniowe, gdy nierzadko nasza słaba kondycja i brak koncentracji wynikają z ubogiej diety, pełnej ciężkich i kalorycznych potraw. Zimowy brak witamin i mikroelementów należy jak najszybciej wzbogacić i postawić nasz organizm „na nogi”. Najprostszym sposobem na wprowadzenie wiosny do naszej kuchni jest założenie domowej hodowli kiełków. Kiełki słonecznika, rzeżuchy, rzodkiewki są źródłem witamin A, B, C i D, a także zawierają bardzo dużo minerałów. I zawsze mogą się przydać, gdy chcemy urozmaicić nasze obiady i kolacje.
 
Nadziewana papryka (wegetariańskie)
 danie dla 4 osób, czas przygotowania – ok. 50 minut
·              4 kolorowe papryki
·              20 dag ugotowanego białego ryżu
·              ok. 20 dag warzyw – groszek, por, pietruszka, papryka, marchew, nać pietruszki
·              chili
·              1 cebula
·               3 łyżki oliwy z oliwek
·               sól
 
Wiosna w kuchni
 
Wiosna ożywia! Dzięki niej wszystkie rośliny dane nam przez Boga budzą się do życia, wypuszczają pąki, kiełkują zielenią się i kwitną. Nasz organizm po zimie nie jest jednak tak ochoczy do działania i ożywiony, czasem wręcz przeciwnie. Początek wiosny to dla wielu z nas apatia, zmęczenie, ogólne osłabienie organizmu i do tego zmienne nastroje. Warto więc – tak jak wiosenne porządki w szafie – wprowadzić porządek i ład w nasz jadłospis.
Dobrze jest zmienić zimowe nawyki żywieniowe, gdy nierzadko nasza słaba kondycja i brak koncentracji wynikają z ubogiej diety, pełnej ciężkich i kalorycznych potraw. Zimowy brak witamin i mikroelementów należy jak najszybciej wzbogacić i postawić nasz organizm „na nogi”. Najprostszym sposobem na wprowadzenie wiosny do naszej kuchni jest założenie domowej hodowli kiełków. Kiełki słonecznika, rzeżuchy, rzodkiewki są źródłem witamin A, B, C i D, a także zawierają bardzo dużo minerałów. I zawsze mogą się przydać, gdy chcemy urozmaicić nasze obiady i kolacje.
 
Kurczak „zielono mi”
danie dla 4 osób, czas przygotowania – ok. 40 minut
Składniki:
·                                 200 dag piersi z kurczaka
·                                 30 dag makaronu penne (rurki) 
·                                 1 brokuł
·                                 1 cebula 
·                                 10 dag czarnych oliwek
·                                 10 dag suszonych pomidorów w zalewie 
·                                 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
·                                 parmezan
·                                 pieprz
·                                 sól
·                                 30 ml oliwy 
·                                 kurkuma, czerwona papryka w proszku
 
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego i starannie umytego kurczaka kroimy w drobne paski, przyprawiamy odrobiną soli, kurkumą (można zastąpić curry) i słodką czerwoną papryką w proszku. Suszone pomidory kroimy w paski, czarne oliwki w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Brokuły dzielimy na małe części i krótko gotujemy w lekko osolonej wodzie. Aby ładnie wyglądały i nie straciły koloru, należy je hartować przez chwilę w zimnej wodzie. Następnie przygotowujemy garnek z lekko osoloną wodą i dodajemy oliwę. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym dodajemy makaron. Gdy nasz makaron się gotuje, przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej oliwę, wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i smażymy, dodając cebulę, pomidory i oliwki. Po chwili smażenia dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Wykładamy całość do żaroodpornego naczynia, dodajemy brokuły i posypujemy natką pietruszki oraz drobno posiekanym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C ok. 20 minut.
 
Nadziewana papryka (wegetariańskie)
 danie dla 4 osób, czas przygotowania – ok. 50 minut
·                                 4 kolorowe papryki
·                                 20 dag ugotowanego białego ryżu
·                                 ok. 20 dag warzyw – groszek, por, pietruszka, papryka, marchew, nać pietruszki
·                                 chili
·                                 1 cebula
·                                 3 łyżki oliwy z oliwek
·                                 sól
 
 
Sposób przygotowania:
Papryki należy dokładnie umyć. Odciąć kapelusze i wydrążyć, tak aby były całkowicie puste w środku. Następnie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy kolejno wcześniej drobno pokrojone warzywa: por, pietruszkę, czerwoną paprykę, marchew, groszek, nać pietruszki, solimy i smażymy całość razem na mocnym ogniu. Następnie dodajemy ugotowany ryż i chili. Całość dokładnie mieszamy. Zdejmujemy całość z ognia i do przygotowanych przez nas wcześniej papryk wkładamy farsz. Tak przygotowane papryki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na 15 minut, by skórka papryki zmiękła oraz lekko się zarumieniła, a cały farsz zyskał jeszcze przyjemniejszy aromat. Nadziewane papryki podajemy gorące.
 
Sałatka z wiosennym słońcem
·                                 czerwona papryka
·                                 sałata pekińska
·                                 ogórek kiszony
·                                 cebula
·                                 kolendra
·                                 pieprz
·                                 sól
·                                 świeża bazylia
·                                 czarnuszka
·                                 łuskany słonecznik
·                                 migdały bez skórki
·                                 ser feta
·                                 pomidorki koktajlowe
 
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Sałatę kroimy w drobne paski, a ogórki kiszone w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbywając się gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy słonecznik i migdały oraz ser feta pokrojony w kostkę. Całość wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kolendrę i czarnuszkę. Do każdej porcji dodajemy pomidorki koktajlowe i ozdabiamy świeżą bazylią. Na spód talerzy, na których będziemy podawać sałatkę możemy ułożyć liście sałaty. Taka wiosenna sałatka doskonale nadaje się do smażonego kurczaka.
  
Rogaliki z różaną konfiturą
 
Składniki:
·                                 50 dag mąki
·                                 25 dag margaryny
·                                 płaska łyżka proszku do pieczenia
·                                 5 dag drożdży w kawałku
·                                 5 łyżek mleka
·                                 2 jajka
·                                 ½ szklanki cukru
·                                 laska wanilii
·                                 szczypta soli
·                                 konfitura różana
·                                 cukier puder
 
Drożdże rozdrabniamy i rozpuszczamy w zimnym mleku. Laskę wanilii rozkrawamy, wyciągamy środek i mieszamy z cukrem. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajka, rozpuszczoną margarynę i cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto owijamy bawełnianą ściereczką i wkładamy do lodówki na 2–3godziny – do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Obie części rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm w kształtne koła, które dzielimy na 12 równych trójkątów. Na każdym trójkącie przy szerszej części kładziemy konfiturę różaną i zawijając je ku węższej części formujemy rogaliki. Tak przygotowane rogaliki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki