Rolada szpinakowa z łososiem, serem i suszonymi pomidorami
składniki:
-
op. (45 dag) mrożonego szpinaku
-
30 dag wędzonego łososia
-
4 jajka, masło
-
4 ząbki czosnku
-
2 serki śmietankowe z ziołami
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie z wody. Przekładamy go na patelnię i przesmażamy z łyżeczką masła oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Nie zapominamy o mieszaniu, aby szpinak się nie przypalił. Doprawiamy go solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do przestygniętego szpinaku i mieszamy. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę, ze szczyptą soli i kilkoma kroplami cytryny, a potem również dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając. Szpinak przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ᵒC. Szpinak zapiekamy przez kwadrans i pozostawiamy do przestygnięcia. Przekładamy go z papieru na stolnicę. Przepuszczamy przez praskę pozostałe dwa ząbki czosnku, a suszone pomidory drobno siekamy. Wykładamy do miseczki oba serki, dodajemy czosnek, pomidory i mieszamy. Serkiem smarujemy powierzchnię zapieczonego szpinaku, brzegi pozostawiając wolne. Na warstwie sera układamy plasterki łososia. Szpinakowy placek zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu formując roladę, a następnie zawijamy ją ściśle w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Nazajutrz kroimy w plastry, za każdym razem obmywając nóż w letniej wodzie.
Rolada z łopatki faszerowana warzywami
składniki:
-
1 1/2 kg łopatki wieprzowej
-
kilka plastrów wędzonego boczku
-
biała część pora
-
po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej
-
cebula, 3 ząbki czosnku
-
olej, masło, sos barbecue
-
tymianek, oregano
-
sól, pieprz
Łopatkę oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu i rozkrawamy ją w taki sposób, by powstał prostokąt. Rozbijamy mięso tłuczkiem, najlepiej przez folię, a potem nacieramy z obu stron ząbkiem czosnku i solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, białą część pora tniemy w krążki, a ząbki czosnku miażdżymy i kroimy w wiórki. Warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy łyżeczkę masła, doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy przez chwilę, aż zmiękną. Wtedy doprawiamy je sosem barbecue – około 100 ml – mieszamy i układamy na mięsie, brzegi pozostawiając wolne. Mięso zwijamy w roladę, boki zawijając do środka i obwiązujemy bawełnianą nitką. Roladę wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ᵒC. Pieczemy 90 minut – kilka razy obracając i podlewając wytworzonym tłuszczem – a potem na kilka minut podwyższamy temperaturę do 200ᵒC, by rolada się przyrumieniła. Wtedy roladę obkładamy plastrami boczku i jeszcze przez 10 minut zapiekamy. Po przestygnięciu zdejmujemy nitkę i kroimy roladę w plastry.