Logo Przewdonik Katolicki

Złocista dynia

Michał Gryczyński

Dzięki złocistej barwie bywa nazywana królową jesieni. Zamiast wydrążania na pogańskie Halloween, lepiej ją zjeść, bo jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zaleca się ją np. w dietach odchudzających czy w leczeniu nadciśnienia, a ponadto działa odkwaszająco i wzmacnia układ odpornościowy.

Pikantny krem dyniowy
 
składniki:

  • 1 1/2 kg miąższu dojrzałej dyni

  • 2 marchewki, korzeń pietruszki

  • 1/2 selera, kilka liści pora, ziemniak

  • cebula, 2 ząbki czosnku

  • 2 litry bulionu

  • masło, śmietanka

  • sól, pieprz, cukier

  • słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa, imbir

  • garść łuskanych pestek dyni

  • natka pietruszki

 
Obieramy marchewki, ziemniak, seler i pietruszkę, a liście pora starannie płuczemy. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy bulion. Dynię rozkrawamy, usuwamy pestki oraz włókna i dzielimy na cząstki. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 200◦C. Po wyjęciu zdejmujemy z upieczonej dyni skórę i miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, a ząbki czosnku tniemy w wiórki. Na patelni przesmażamy na maśle cebulę oraz czosnek, a potem wrzucamy dynię, podlewamy częścią bulionu i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotujemy, nie zapominając o mieszaniu, do chwili aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wtedy dodajemy do niej warzywa z bulionu – najlepiej rozgnieść je wcześniej np. widelcem – i miksujemy blenderem, wlewając stopniowo resztę bulionu. Krem zaciągamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej, imbirem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni teflonowej i posiekaną natką.
 
 
Dynia zapiekana z cukinią, grzybami i serem
 
składniki:

  • około 1 kg dyni

  • niewielka cukinia

  • 1/2 kg grzybów leśnych albo pieczarek

  • 10 dag sera żółtego (np. parmezan albo cheddar)

  • 15 dag łuskanych pestek słonecznika

  • 5 żółtek, 200 ml śmietanki kremówki

  • masło, 1/4 cytryny

  • sól, biały pieprz

  • koperek

 
Dynię obieramy, usuwamy pestki oraz włókna i kroimy w kostkę. Cukinię szorujemy i kroimy – bez obierania – w słupki. Cebulę obieramy i siekamy. Grzyby oczyszczamy i tniemy w plasterki. Na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem, a pod koniec dodajemy na kilka minut kostki dyni i słupki cukinii. Nie przykrywamy, by płyny mogły odparować. Na suchej patelni teflonowej prażymy pestki słonecznika, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Gdy dynia i cukinia nieco zmiękną, skręcamy palnik, skrapiamy sokiem z cytryny, wrzucamy połowę pestek słonecznika i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Jajka rozbijamy, żółtka wbijamy do miski, wlewamy śmietankę i mieszamy, wsypujemy starty ser, ponownie mieszamy i wlewamy do naczynia na warzywa. Naczynie wstawiamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ᵒC. Po wyjęciu obsypujemy resztą pestek słonecznika i posiekanym koperkiem, a podajemy np. z ryżem.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki