Logo Przewdonik Katolicki

Selerowe powitanie jesieni

Michał Gryczyński
Selerowe pyszności / fot. Fotolia

U kresu lata warto przypomnieć, że to niedoceniane warzywo, często uznawane tylko za składnik włoszczyzny, opiewał już Homer w Odysei. Jest ono nieodzowne – o czym wiedzą gwiazdy Hollywood – w dietach odchudzających i oczyszczających. Z selera możemy przyrządzić sałatki i surówki, zupy, pasztety czy jarskie kotlety.

Zupa krem z selera
Składniki:

  • duży seler albo 2 mniejsze (około 3/4 kg)

  • biała część pora

  • ziemniak, korzeń pietruszki

  • jabłko

  • puszka mleka kokosowego

  • 2 l bulionu warzywnego albo drobiowego

  • olej arachidowy, masło

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa, curry

  • natka pietruszki

Seler starannie obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie pietruszkę, ziemniaka, cebulę i jabłko, a białą część pora tniemy w plasterki. W garnku – na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła –  przesmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, wrzucamy plasterki pora i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy seler, pietruszkę, ziemniaka i jabłko. Mieszamy, wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy przez około pół godziny, do chwili aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu część bulionu odlewamy, a pozostałą część miksujemy razem z warzywami za pomocą blendera. Dodajemy odlaną część bulionu, wlewamy mleczko kokosowe (jeśli go nie mamy, to szklankę mleka), doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną curry i ponownie miksujemy. Oprószamy posiekaną natką pietruszki, a podajemy z prażonymi orzeszkami albo pestkami słonecznika oraz tostami albo grzankami czosnkowymi.  
 
 
Selerowy pasztet
Składniki:

  • kilogram selera

  • 2 marchewki

  • 1/2 strąka czerwonej papryki

  • 25 dag grzybów leśnych albo pieczarek

  • 2 cebule, 3 ząbki czosnku

  • 4 jajka

  • garstka suszonych śliwek bez pestek

  • 1/2 kostki masła

  • ½ –1 szklanki bulionu, bułka tarta

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • nasiona dyni albo sezamu

Grzyby oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Suszone śliwki tniemy w paseczki. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Seler starannie obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, a gdy się przyrumieni, wrzucamy starty seler. Po kilku minutach obsmażania dodajemy resztę masła, wlewamy gorący bulion i dusimy przez około 30 minut, do chwili aż płyny odparują. W tym czasie paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewki obieramy i ścieramy na tarce, a natkę pietruszki siekamy. Po przestygnięciu seler z cebulką miksujemy na gładką masę, dodajemy grzyby, śliwki, paprykę, marchewkę, czosnek oraz natkę. Wbijamy jajka i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, słodką papryką i gałką muszkatołową. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli jest zbyt rzadka, zagęszczamy bułką tartą. Foremkę, tzw. keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia (albo natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą) i napełniamy ją masą. Wierzch obsypujemy pestkami dyni albo sezamem i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ᵒC. Gdy pasztet się przyrumieni, wyciągamy go z piekarnika, a po wystygnięciu ostrożnie wyjmujemy z foremki i kroimy w plastry. 
 
 
 
 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki