Zupa krem z selera
Składniki:
-
duży seler albo 2 mniejsze (około 3/4 kg)
-
biała część pora
-
ziemniak, korzeń pietruszki
-
jabłko
-
puszka mleka kokosowego
-
2 l bulionu warzywnego albo drobiowego
-
olej arachidowy, masło
-
sól, pieprz
-
gałka muszkatołowa, curry
-
natka pietruszki
Seler starannie obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie pietruszkę, ziemniaka, cebulę i jabłko, a białą część pora tniemy w plasterki. W garnku – na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła – przesmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, wrzucamy plasterki pora i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy seler, pietruszkę, ziemniaka i jabłko. Mieszamy, wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy przez około pół godziny, do chwili aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu część bulionu odlewamy, a pozostałą część miksujemy razem z warzywami za pomocą blendera. Dodajemy odlaną część bulionu, wlewamy mleczko kokosowe (jeśli go nie mamy, to szklankę mleka), doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną curry i ponownie miksujemy. Oprószamy posiekaną natką pietruszki, a podajemy z prażonymi orzeszkami albo pestkami słonecznika oraz tostami albo grzankami czosnkowymi.
Selerowy pasztet
Składniki:
-
kilogram selera
-
2 marchewki
-
1/2 strąka czerwonej papryki
-
25 dag grzybów leśnych albo pieczarek
-
2 cebule, 3 ząbki czosnku
-
4 jajka
-
garstka suszonych śliwek bez pestek
-
1/2 kostki masła
-
½ –1 szklanki bulionu, bułka tarta
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
nasiona dyni albo sezamu
Grzyby oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Suszone śliwki tniemy w paseczki. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Seler starannie obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, a gdy się przyrumieni, wrzucamy starty seler. Po kilku minutach obsmażania dodajemy resztę masła, wlewamy gorący bulion i dusimy przez około 30 minut, do chwili aż płyny odparują. W tym czasie paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewki obieramy i ścieramy na tarce, a natkę pietruszki siekamy. Po przestygnięciu seler z cebulką miksujemy na gładką masę, dodajemy grzyby, śliwki, paprykę, marchewkę, czosnek oraz natkę. Wbijamy jajka i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, słodką papryką i gałką muszkatołową. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli jest zbyt rzadka, zagęszczamy bułką tartą. Foremkę, tzw. keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia (albo natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą) i napełniamy ją masą. Wierzch obsypujemy pestkami dyni albo sezamem i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ᵒC. Gdy pasztet się przyrumieni, wyciągamy go z piekarnika, a po wystygnięciu ostrożnie wyjmujemy z foremki i kroimy w plastry.