Logo Przewdonik Katolicki

Ragout z kurkami

ojciec Michał
Fot.

Ragot to potrawa z kawałków mięsa, z dodatkiem warzyw oraz przypraw, wywodząca się z kuchni francuskiej. Znana jest w wersji ciemnej ( brun) gdy mięso oprószamy mąką i rumienimy na tłuszczu oraz jasnej (blanc), kiedy mięso dusimy z dodatkiem wody lub wina, bez wcześniejszego smażenia. Bywa przyrządzana z rozmaitych gatunków mięsa, dziczyzny, drobiu albo...

Ragoût to potrawa z kawałków mięsa, z dodatkiem warzyw oraz przypraw, wywodząca się z kuchni francuskiej. Znana jest w wersji ciemnej (à brun) – gdy mięso oprószamy mąką i rumienimy na tłuszczu – oraz jasnej (blanc), kiedy mięso dusimy z dodatkiem wody lub wina, bez wcześniejszego smażenia. Bywa przyrządzana z rozmaitych gatunków mięsa, dziczyzny, drobiu albo ryb, pociętych na kawałki tej samej wielkości i kształtu. My przygotujemy ragoût à brun z kurczaka, z dodatkiem kurek, których największymi smakoszami są Francuzi.

Zaczniemy od sklarowania masła: rozpuszczamy je powoli w rondelku, a kiedy oddzieli się serwatka, odcedzamy ją przez sitko. Na sklarowanym maśle, które trudniej przypalić, smażymy kurki. Wcześniej musimy je oczywiście oczyścić, namoczyć w wodzie i osączyć. Kurki smażymy przez kilka minut bez przykrycia, cały czas mieszając, a potem przykrywamy patelnię i kilkanaście razy potrząsamy nią, aby grzyby puściły nieco soku. Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy poszatkowaną cebulę i czosnek pocięty na wiórki, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze przez kilka minut smażymy.

Filety kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie. Podczas smażenia doprawiamy je solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem i curry, wsypujemy posiekany koper i podlewamy winem. Dusimy tak długo, aż mięso zmięknie. Strąki papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, razem z porami pokrojonymi w krążki i cząstkami ananasa. Ragoût układamy na ugotowanym makaronie tagliatelle (wstążki).

Składniki:

• 3 filety drobiowe
• 20 dkg kurek
• 2 cebule, 2 ząbki czosnku
• 2 pory, po strąku żółtej i czerwonej papryki
• 1/2 szkl. białego wina
• oliwa z oliwek, masło
• puszka ananasów, pęczek koperku
• śmietana, mąka
• sól, pieprz, słodka papryka, imbir, curry

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki