O walorach warzyw z rodziny dyniowatych miałem okazję już pisać. Dynia, kabaczek, patison i cukinia cieszą się opinią warzyw antyrakotwórczych, bo zawierają betakaroten i witaminę E. Cukinia ma także sporo witaminy A oraz soli mineralnych. A ponieważ mamy w tym roku wyjątkowo udany sezon na grzyby, więc spróbujmy przyrządzić cukinie nadziewane tymi aromatycznymi darami lasu.
Grzyby leśne – borowiki, podgrzybki i koźlarze – starannie oczyszczamy, myjemy i kroimy na duże kawałki; kilka kapeluszy pozostawiamy w całości do dekoracji. Przesmażamy grzyby na maśle, razem z poszatkowaną cebulką. Filety kurczaka kroimy w paski, oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką oraz skrapiamy sosem sojowym i obsmażamy na oliwie. Wyszorowane cukinie przekrawamy na połówki; nie obieramy ich, tylko łyżeczką drylujemy gniazda nasienne i miąższ. Strąki papryki oczyszczamy, kroimy w paski i przesmażamy na oliwie, a potem dodajemy pokrojony miąższ cukini, mieszamy i nadal smażymy. Żółty ser – najlepiej parmezan – ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą oraz pieprzem, wrzucamy starty ser oraz pół pęczka posiekanego kopru, łączymy z przesmażonym miąższem cukini, grzybami oraz kawałkami kurczaka i dokładnie mieszamy.
Nadzieniem wypełniamy czółenka cukini, układamy je na natłuszczonej blaszce i zapiekamy przez pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika oprószamy cukinie startym żółtym serem i obkładamy wiórkami masła. Przed podaniem na stół dekorujemy je kapeluszami grzybów i posiekanym koperkiem.
Składniki:
• 2-3 średnie cukinie
• 3/4 kg grzybów leśnych
• 2 filety kurczaka, sos sojowy
• 2 jaja, 10 dkg żółtego sera
• 2 cebule, 2 ząbki czosnku
• po strąku czerwonej i żółtej papryki
• oliwa z oliwek, masło
• sól, pieprz, słodka papryka, koperek