Francuzi nazwali go oberżyną, botanicy jajkiem krzewiastym, a Sarmaci – gruszką miłosną. Bakłażan obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, zapobiega chorobom wieńcowym, działa uspakajająco i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Zawiera terpeny – dzięki czemu uchodzi za antynowotworowy – a także potas, fosfor, wapń i żelazo, witaminy z grupy B i sporo C, glukozę i błonnik.
Przygotowanie roladek rozpoczniemy od pokrojenia bakłażanów wzdłuż, na plastry centymetrowej grubości. Nacieramy je solą i odstawiamy na 40 minut, a potem osuszamy i rumienimy, bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Grzyby kroimy i przesmażamy na maśle – razem z poszatkowaną cebulką – oprószając je solą, pieprzem i majerankiem. Paprykę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na oliwie, a ananasy odsączamy z zalewy. Filety kurczaka kroimy w niedużą kostkę i przesmażamy, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką oraz skrapiając sosem sojowym. Składniki łączymy, dokładamy pomidora pokrojonego w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki i przesmażamy. Pod koniec dodajemy starty żółty ser i wbijamy dwa jajka, aby składniki lepiej połączyły się.
Na plastry bakłażana nakładamy nadzienie, rolujemy je w „ślimaki” i obwiązujemy bawełnianą nitką, w każdy bok wciskając kostkę ananasa. Roladki układamy ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrapiamy je oliwą i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. Gorące oprószamy startym parmezanem i obsypujemy natką pietruszki. Podajemy je z ryżem albo ziemniakami i przesmażonymi na oliwie paskami różnobarwnej papryki.
Składniki:
• 2 bakłażany
• 1/2 kg grzybów leśnych, cebula
• dwa filety z kurczaka, puszka ananasów (kostka)
• po 1/2 papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
• 2 jajka, 10 dkg żółtego sera
• oliwa z oliwek, sos sojowy
• sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
• pomidor, natka pietruszki, łyżka masła