Składniki:
4 uda z gęsi
litr oleju słonecznikowego
5 liści laurowych
sól
4 czerwone cebule
3 łyżki cukru
200 ml octu balsamicznego
kg bobu
50 g masła
100 ml śmietany 30 proc.
sól
świeżo mielony pieprz
Przepis :
Uda z gęsi dokładnie myjemy, osuszamy, solimy i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po czym mięso wkładamy do garnka i zalewamy olejem tak, aby było całkowicie przykryte. Dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około 3,5 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Czekamy aż się rozpuści i dodajemy cebulę. Przesmażamy, dodajemy ocet balsamiczny i doprowadzamy do redukcji. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą i obieramy. Następnie miksujemy bób z roztopionym masłem i śmietaną na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Uda z piersi podajemy z konfiturą z cebuli i purée z bobu.