Logo Przewdonik Katolicki

Marokański krem marchwiowy z kminkiem i kolendrą 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Marokański krem marchwiowy / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki: 
5 marchewek
4 ziemniaki
większa cebula
50 g masła 
100 ml śmietany 30 proc.
litr bulionu warzywnego
5 g kminku 
gałka muszkatołowa 
świeża kolendra 
sól
pieprz świeżo mielony 
 
 
Przepis:
Marchew i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i smażymy na maśle na złoty kolor. Dodajemy pokrojone warzywa i dalej smażymy. Całość zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy kminkiem, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa zmiękną, całość miksujemy i przecedzamy przez sito. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietankę. Zupę podajemy na talerzu ze świeżą kolendrą i odrobiną kminku.    
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki