Składniki:
5 marchewek
4 ziemniaki
większa cebula
50 g masła
100 ml śmietany 30 proc.
litr bulionu warzywnego
5 g kminku
gałka muszkatołowa
świeża kolendra
sól
pieprz świeżo mielony
Przepis:
Marchew i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i smażymy na maśle na złoty kolor. Dodajemy pokrojone warzywa i dalej smażymy. Całość zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy kminkiem, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa zmiękną, całość miksujemy i przecedzamy przez sito. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietankę. Zupę podajemy na talerzu ze świeżą kolendrą i odrobiną kminku.