Serniczki dyniowe z malinami Mariusz Starosta, Restauracja Tumska Serniczki dyniowe z malinami / fot. D. Witkowska Przepis na 4 porcje. kubeczek ricotty szklanka świeżej dyni jajko żółtko 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 100 g masła opakowanie przyprawy do piernika 100 g mrożonych malin 20 g cukru 50 ml czerwonego wina Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie miksujemy na purée i dodajemy ricottę, śmietanę, jajko, żółtko, 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Całość ponownie miksujemy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, bułkę tartą i przyprawę do piernika. Smażymy około 4–5 minut. Bułkę wykładamy do kokilek i mocno ugniatamy, a na nią wylewamy masę serową. Kokilki stawiamy na blachę, na którą wlewamy wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Serniczki pieczemy 40 minut w 160 stopniach. W tym czasie maliny smażymy z cukrem, pod koniec dodajemy czerwone wino i doprowadzamy do redukcji. Serniczki podajemy z usmażonymi malinami.