Logo Przewdonik Katolicki

Serniczki dyniowe z malinami 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Serniczki dyniowe z malinami / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

kubeczek ricotty 
szklanka świeżej dyni 
jajko 
żółtko 
2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
cukier wanilinowy 
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki bułki tartej 
100 g masła 
opakowanie przyprawy do piernika 
100 g mrożonych malin
20 g cukru 
50 ml czerwonego wina 
 
 
Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie miksujemy na purée i dodajemy ricottę, śmietanę, jajko, żółtko, 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Całość  ponownie miksujemy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, bułkę tartą i przyprawę do piernika. Smażymy około 4–5 minut. Bułkę wykładamy do kokilek i mocno ugniatamy, a na nią wylewamy masę serową. Kokilki stawiamy na blachę, na którą wlewamy wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Serniczki pieczemy 40 minut w 160 stopniach. W tym czasie maliny smażymy z cukrem, pod koniec dodajemy czerwone wino i doprowadzamy do redukcji. Serniczki podajemy z usmażonymi malinami. 
 

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki