kubeczek ricotty
szklanka świeżej dyni
jajko
żółtko
2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki bułki tartej
100 g masła
opakowanie przyprawy do piernika
100 g mrożonych malin
20 g cukru
50 ml czerwonego wina
Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie miksujemy na purée i dodajemy ricottę, śmietanę, jajko, żółtko, 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Całość ponownie miksujemy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, bułkę tartą i przyprawę do piernika. Smażymy około 4–5 minut. Bułkę wykładamy do kokilek i mocno ugniatamy, a na nią wylewamy masę serową. Kokilki stawiamy na blachę, na którą wlewamy wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Serniczki pieczemy 40 minut w 160 stopniach. W tym czasie maliny smażymy z cukrem, pod koniec dodajemy czerwone wino i doprowadzamy do redukcji. Serniczki podajemy z usmażonymi malinami.