Logo Przewdonik Katolicki

Gęsina na Świętego Marcina 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Udka z gęsi / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

4 wyluzowane uda z gęsi 
200 g kaszy jęczmiennej 
cebula 
100 g borowików 
oliwa z oliwek                                                   
jajko 
łyżka mąki 
natka pietruszki 
suszony majeranek 
sól 
pieprz
 
kapusta modra 
duże jabłko 
1/4 szklanki rodzynek 
masło 
majeranek 
ocet 
sól 
cukier 
pieprz
 
 
Gotujemy kasze. W tym czasie uda z gęsi myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy borowiki pokrojone w kostkę i dalej smażymy. Całość dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Uda faszerujemy częścią kaszy, zwijamy i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Kilkakrotnie podlewamy je naturalnym sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Następnie do pozostałej kaszy z borowikami dodajemy jajko i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i formujemy placuszki, które smażymy na oliwie z oliwek.
Następnie siekamy kapustę i wkładamy do wrzącej wody. Jabłka myjemy, kroimy w kostkę i wraz z majerankiem, rodzynkami i masłem dodajemy do kapusty. Dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. Kapusta musi mieć smak słodko-kwaśny. Udo gęsie podajemy z placuszkami z kaszy i kapustą modrą. 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki