4 wyluzowane uda z gęsi
200 g kaszy jęczmiennej
cebula
100 g borowików
oliwa z oliwek
jajko
łyżka mąki
natka pietruszki
suszony majeranek
sól
pieprz
kapusta modra
duże jabłko
1/4 szklanki rodzynek
masło
majeranek
ocet
sól
cukier
pieprz
Gotujemy kasze. W tym czasie uda z gęsi myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy borowiki pokrojone w kostkę i dalej smażymy. Całość dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Uda faszerujemy częścią kaszy, zwijamy i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Kilkakrotnie podlewamy je naturalnym sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Następnie do pozostałej kaszy z borowikami dodajemy jajko i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i formujemy placuszki, które smażymy na oliwie z oliwek.
Następnie siekamy kapustę i wkładamy do wrzącej wody. Jabłka myjemy, kroimy w kostkę i wraz z majerankiem, rodzynkami i masłem dodajemy do kapusty. Dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. Kapusta musi mieć smak słodko-kwaśny. Udo gęsie podajemy z placuszkami z kaszy i kapustą modrą.