4 bakłażany
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
czerwona papryka
natka pietruszki
sól
pieprz
Przepis:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany myjemy, kroimy na pół i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 25 minut, a następnie wyciągamy miąższ. Gotujemy soczewicę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, soczewicę i zdejmujemy z ognia. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy w wydrążone połówki bakłażana i pieczemy całość przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z jogurtem i nasionami granatu.