Logo Przewdonik Katolicki

Bakłażan faszerowany soczewicą 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Faszerowany bakłażan / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 osoby.

4 bakłażany 
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 
cebula 
2 ząbki czosnku 
czerwona papryka 
natka pietruszki 
sól
pieprz 
 
Przepis: 
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany myjemy, kroimy na pół i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 25 minut, a następnie wyciągamy miąższ. Gotujemy soczewicę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, soczewicę i zdejmujemy z ognia. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy w wydrążone połówki bakłażana i pieczemy całość przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z jogurtem i nasionami granatu. 
 

 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki