Logo Przewdonik Katolicki

Jajko poche ze szparagami i młodymi ziemniakami z koperkiem

Mariusz Starosta, restauracja Tumska
Jajka w koszulkach / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
kg ziemniaków
600 g białych szparagów
8 jajek 
pęczek koperku 
200 g masła 
sól 
cukier 
ocet 
 
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. 
Szparagi obieramy i odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem masła, cukru i soli. W garnku zagotowujemy wodę i zakwaszamy ją. Jajka wbijamy do miseczki, a następnie wlewamy do wrzątku i gotujemy około 1,5 minuty. Po tym czasie jajka wyjmujemy i podajemy z ziemniakami pokrojonymi na pół oraz szparagami. Całość polewamy masłem i posypujemy posiekanym koperkiem.   
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki