Logo Przewdonik Katolicki

Roladki z sosem tatarskim

ojciec Michał
Fot.

Mięso oczyszczamy z błonek i tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Wykrawamy z niego krojąc w poprzek włókien kilka dużych plastrów, a następnie je rozbijamy. Każdy plaster przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gotujemy na twardo, przez 5-6 minut, tyle jajek, ile mamy plastrów mięsa...

Mięso oczyszczamy z błonek i tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Wykrawamy z niego – krojąc w poprzek włókien – kilka dużych plastrów, a następnie je rozbijamy. Każdy plaster przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gotujemy na twardo, przez 5-6 minut, tyle jajek, ile mamy plastrów mięsa – oraz jedno do sosu – a potem wystudzamy je i obieramy. Oliwki zielone nadziewane pastą paprykową przekrawamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paski.

Wyjmujemy mięso z lodówki, rozkładamy plastry na stole i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdym układamy plaster żółtego sera, kilka połówek oliwek, całe jajko oraz kilka pasków papryki i rolujemy, starannie zawijając boki. Roladki obwiązujemy nicią bawełnianą albo spinamy. Obtaczamy je w mące i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem; obsmażamy ze wszystkich stron, często podlewając wodą, do chwili aż się ładnie przyrumienią. A wtedy przykrywamy je i przez kwadrans próżymy pod przykryciem. Roladki podajemy na stół razem z sosem tatarskim.

Zamiast przygotować go od początku do końca samodzielnie, możemy wykorzystać słoiczek sosu tatarskiego z kaparami. Zawartość przekładamy do miseczki, dodajemy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę, a także jogurt naturalny i 2-3 łyżki majonezu. Wszystko mieszamy.

Składniki:

• 3/4 kg mięsa wieprzowego od szynki
• 5 jaj, 1/2 strąka czerwonej papryki
• musztarda, kilka plastrów żółtego sera
• majonez, jogurt naturalny
• oliwki zielone nadziewane pastą paprykową OLE!
• sos tatarski z kaparami „OLE !”
• olej, mąka
• sól, pieprz


Sos tatarski z kaparami

Absolutna nowość na polskim rynku – pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki, ogórek, cebula oraz kapary jako baza do szybkiego przygotowania sosu tatarskiego z kaparami. Wystarczy dodać jajko, majonez, śmietanę, musztardę, przyprawy i sos tatarski z kaparami OLE! gotowy. Wersja sosu z kaparami została przygotowana specjalnie dla smakoszy kaparów oraz zwolenników ostrych potraw. Z jednego słoiczka otrzymasz sos tatarski dla 4 osób. Czas przygotowania 5-7 minut. Pojemność: 314 ml. Sos tatarski z kaparami OLE! polecamy także jako idealny dodatek do tatara z mięsa lub łososia.



...i pękać będą kapary

Błyskawiczny – bo zaledwie jednodniowy! – proces kwitnienia i powstawania owocu kapara już biblijny mędrzec Kohelet uznał za symbol przemijania, pisząc (12, 5): „...i pękać będą kapary, bo zdążać będzie człowiek do swego wiecznego domu”.

Znane już od starożytności – o kaparach wspominał także Pliniusz Starszy – są popularną pikantną przyprawą, używaną zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Nie znoszą wysokich temperatur, bo tracą wówczas walory smakowe. Wykorzystywane są do przyrządzania wszelakich dań z owoców morza, ryb, drobiu, cielęciny, baraniny, pizzy, sałatek i sosów. Jeśli kupujemy kapary w zalewie, to warto je po wyjęciu ze słoika wymoczyć przez kilkanaście minut w zimnej wodzie. Posiadają właściwości lecznicze, a zalecane są m.in. w schorzeniach reumatycznych, anemii, artretyzmie czy dolegliwościach wątrobowych.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki