Jak zatem zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim powinniśmy regularnie spożywać posiłki, najlepiej 4–5 dań mniej więcej co 4 godziny. Nie zapominajmy też o warzywach i owocach, jedzmy je jak najczęściej, pamiętając jednak o właściwych proporcjach, czyli 3/4 warzyw i 1/4 owoców. Nasza dieta powinna być bogata w produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, a także w ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczajmy za to spożycie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego. Od czasu do czasu zamiast dania mięsnego przygotujmy na przykład coś na bazie grochu, fasoli, soczewicy czy soi. Ograniczmy też spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru oraz słodyczy. Używajmy też więcej ziół i mniej soli, pamiętajmy o piciu wody, a także codziennie pijmy co najmniej 2 szklanki mleka, jogurtu lub kefiru. I oczywiście pamiętajmy o aktywności fizycznej.
CURRY Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy w proszku
30 dag dyni
1/2 cukinii (ok. 15 dag)
1 czerwona papryka
10 dag zielonej fasolki szparagowej
400 ml bulionu
200 ml mleka kokosowego
1 pomidor
1 łyżeczka cukru
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy starty imbir i czosnek, a także pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając, smażymy przez około 2–3 minuty. Następnie dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i ponownie wszystko mieszamy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie w kostkę kroimy cukinię, a także paprykę. Zieloną fasolkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy ostudzonym bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 5 minut, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotujemy jeszcze przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Danie możemy podawać samo lub z ugotowanym ryżem.