Składniki :
1,5 kg dyni
cebula
kawałek świeżego imbiru
ząbek czosnku
50 g masła
150 ml śmietanki 30 proc.
200 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
bulion warzywny
Sposób przygotowania:
Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Następnie skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w 180 stopni C. Po około 20 minutach sprawdzamy, czy dynia nie przypala się na brzegach. Jeśli tak, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 10 minut. Na maśle smażymy drobno posiekane cebulę i czosnek oraz pokrojony w cienkie plastry imbir. Przestudzoną dynię obieramy ze skóry. Do miąższu dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i imbirem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie podgrzewamy, wlewając szklankę bulionu. Jeszcze raz doprawiamy i dodajemy śmietankę oraz mleko kokosowe. Podajemy z grzankami lub z bułeczką.