Logo Przewdonik Katolicki

Krem z dyni 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Krem z dyni / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki :
1,5 kg dyni 
cebula
kawałek świeżego imbiru
ząbek czosnku 
50 g masła
150 ml śmietanki 30 proc.
200 ml mleka kokosowego 
sól, pieprz
bulion warzywny
 
Sposób przygotowania: 
Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Następnie skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w 180 stopni C. Po około 20 minutach sprawdzamy, czy dynia nie przypala się na brzegach. Jeśli tak, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 10 minut. Na maśle smażymy drobno posiekane cebulę i czosnek oraz pokrojony w cienkie plastry imbir. Przestudzoną dynię obieramy ze skóry. Do miąższu dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i imbirem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Następnie podgrzewamy, wlewając szklankę bulionu. Jeszcze raz doprawiamy i dodajemy śmietankę oraz mleko kokosowe. Podajemy z grzankami lub z bułeczką. 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki