Logo Przewdonik Katolicki

Terrina z łososia w algach morskich

Mariusz Starosta, restauracja Tumska
fot. D. Witkowska

Przepis dla 2 osób

 Składniki 
250 g świeżego łososia
7 listków wodorostów nori 
100 ml białego wina 
100 ml grenadyny
łyżka octu ryżowego  
parmezan 

Przepis 
Łososia kroimy w paski około 1,5 x 1,5 cm. Wodorosty zwilżamy octem ryżowym, a następnie zawijamy w nie każdy pasek łososia. Owinięte paski łączymy ze sobą i formujemy z nich roladkę. Całość jeszcze raz zawijamy w wodorosty, mocno przyciskając roladki do siebie. Następnie zawijamy ciasno w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie na patelnię wlewamy wino i grenadynę, odparowujemy alkohol. Terrinę z łososia kroimy w plastry. Każdy plaster smażymy przez 15 sekund z każdej strony. Podajemy razem ze zredukowaną grenadyną. 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki