Przepis na 4 porcje:
4 udka z kaczki
duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g borowików
20 g masła
łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz
Dodatki:
2 jabłka szara reneta
cebula
100 ml białego wina
1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki 30%
gałązka rozmarynu
łyżeczka masła
120 g sera cheddar
gałka muszkatołowa
400 g marchewki baby
szczaw krwistny
kwiaty kłosownika
Na rozgrzanym maśle smażymy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy borowiki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Udka z kaczki myjemy, osuszamy i luzujemy. Mięso delikatnie rozbijamy i doprawiamy majerankiem. Faszerujemy udka, zawijamy je i owijamy ciasno folią aluminiową. Pieczemy około 20 minut w temp. 220ᵒC, wraz z cebulą i jabłkami pokrojonymi w cząstki. Następnie całość zalewamy białym winem i dusimy 30 minut w temp. 180ᵒC. Po tym czasie sos wraz z jabłkami zlewamy do garnka, przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku. Udka odwijamy z foli, z powrotem umieszczamy w piekarniku i zapiekamy na ruszcie – skórka powinna być chrupiąca.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Plastry ziemniaków układamy tak, aby zachodziły na siebie. Solimy i kładziemy na nie kolejną warstwę, ponownie solimy i analogicznie rozkładamy resztę ziemniaków. Śmietankę mieszamy z gałką muszkatołową i rozmarynem. Zalewamy nią ziemniaki i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temp. 220ᵒC przez godzinę. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Marchewkę myjemy i gotujemy al dente.
Danie dekorujemy szczawiem krwistnym i kwiatami kłosownika.