Logo Przewdonik Katolicki

Wiosenna sałatka z jajkiem

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Sałatka wiosenna / fot. D. Witkowska

Przepis na 1 porcję.

Składniki:
70 g mixu sałat
4 rzodkiewki
1/4 papryki czerwonej
garść oliwek czarnych
jajko na twardo
szczypiorek
świeży tymianek
 
sos:
ząbek czosnku
35 g oliwy z oliwek
20 g soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
 
Przepis:
Sałatę przekładamy do miseczki, dodajemy przekrojone na pół rzodkiewki oraz garść oliwek. Następnie dokładamy ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajko oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość posypujemy szczypiorkiem i świeżymi listkami tymianku.
Do osobnego naczynia przeciskamy przez praskę czosnek, wlewamy oliwę, sok z cytryny, dokładamy musztardę i cukier. Energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki