Składniki:
70 g mixu sałat
4 rzodkiewki
1/4 papryki czerwonej
garść oliwek czarnych
jajko na twardo
szczypiorek
świeży tymianek
sos:
ząbek czosnku
35 g oliwy z oliwek
20 g soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przepis:
Sałatę przekładamy do miseczki, dodajemy przekrojone na pół rzodkiewki oraz garść oliwek. Następnie dokładamy ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajko oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość posypujemy szczypiorkiem i świeżymi listkami tymianku.
Do osobnego naczynia przeciskamy przez praskę czosnek, wlewamy oliwę, sok z cytryny, dokładamy musztardę i cukier. Energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.