Składniki
Ciasto:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
Farsz:
2 opak. sera mozzarella
150 g suszonych pomidorów
200 g pomidorów koktajlowych
bazylia
jajko (do posmarowania)
sól, pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży.
W środku robimy dołek, wlewamy mleko i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Formujemy je w kulę, naoliwiamy i umieszczamy w naczyniu, a następnie przykrywamy ręczniczkiem.
Ciasto pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi swoją objętości. W tym czasie mozzarellę, pomidory koktajlowe, pomidory suszone i bazylię siekamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze raz i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nakladamy przygotowane wcześniej nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Ciasto zginamy w połowie, formujemy pieroga, dobrze sklejając brzegi.
Calzone układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez blisko 20 minut.