Logo Przewdonik Katolicki

Na grzyby!

Michał Gryczyński

Na przełomie sierpnia i września, jeśli tylko jest dość ciepło i wilgotno, grzybiarze ruszają do lasów. Kto żyw chwyta za koszyk, by wśród sosen i świerków znaleźć dorodne borowiki i podgrzybki, w młodnikach sosnowych sitarze i maślaki – choć te żółte raczej pod modrzewiami – zaś w brzezinie koźlarze.

Makaron zapiekany z grzybami, boczkiem i serem
Składniki:

  • 1/2 kg grzybów leśnych (borowików, podgrzybków)

  • 25 dag makaronu: penne (rurki), fusilli (świderki) lub tagliatelle (szerokie wstążki)

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 20 dag żółtego sera

  • cebula, ząbek czosnku

  • mleko, mąka, masło

  • gałka muszkatołowa, tymianek

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy i przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy na tarce, połowę wrzucamy do makaronu i mieszamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, ząbek czosnku rozgniatamy i tniemy w wiórki, a boczek kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski i wrzucamy na chwilę na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową, by odparowały, cały czas mieszając. Na drugiej patelni przesmażamy na maśle boczek, po chwili dodajemy cebulkę, a na końcu odparowane grzyby i czosnek. Gdy wszystkie składniki się przyrumienią, mieszamy je z makaronem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i przekładamy do niego zawartość miski. Na patelni przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Sosem zalewamy makaron – rozprowadzając go po całej powierzchni – obsypujemy drugą połową startego sera, przykrywamy i wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ᵒC. Zapiekamy około pół godziny, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 
 
 
Cukinie faszerowane grzybami leśnymi
Składniki:

  • 3/4 kg mieszanych grzybów leśnych

  • 2 średnie cukinie

  • 25 dag mięsa mielonego, np. z szynki

  • cebula, biała część pora

  • papryczka chili, kulka sera mozarella

  • 2 jajka, 150 ml śmietanki

  • oliwa z oliwek, masło

  • sól, pieprz, majeranek

  • listki świeżej bazylii

 
Cukinie szorujemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki wybieramy miąższ, pozostawiając ścianki centymetrowej grubości. Wydrążone połówki skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem, wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ᵒC. W tym czasie mięso mieszamy z jajkiem i solą, pieprzem oraz majerankiem. Oczyszczamy papryczkę i drobno kroimy, a por tniemy w krążki. Grzyby, kroimy w kostkę i odparowujemy. Cebulę siekamy i obsmażamy na maśle, a potem dodajemy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem. Grzyby z cebulką przekładamy do miski i na tym samym tłuszczu przesmażamy mięso, dodajemy por, miąższ cukinii (bez pestek), papryczkę i dusimy. Na końcu dodajemy grzyby i dusimy jeszcze przez kilka minut. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, a po przestygnięciu wbijamy jajko i mieszamy. Mozarellę ścieramy na tarce. Podpieczone połówki cukinii napełniamy farszem i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 180ᵒC, a następnie posypujemy serem i pozostawiamy w piekarniku. Dekorujemy listkami bazylii.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki