Z karkówki wycinamy kilka kotletów, myjemy je, lekko rozbijamy – najlepiej zrobić to nie za pomocą tłuczka, tylko łyżki – i nacieramy roztartymi ząbkami czosnku. Oprószamy je z obu stron przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem, oregano i bazylią. Kotlety, pod przykryciem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu układamy w żaroodpornym naczyniu, natłuszczonym margaryną. Obieramy i kroimy cebulę w cienkie krążki, a por na talarki i obkładamy nimi, po kolei, wszystkie kotlety. Następnie na każdym z nich układamy plasterek żółtego sera, a powierzchnię smarujemy obficie pikantnym keczupem. Naczynie z kotletami wstawiamy do piekarnika i dusimy przez 1-1 1/2 godz., do chwili aż będą miękkie, w temperaturze ok. 180-200 stopni. Kilkanaście minut przed wyjęciem naczynia z piekarnika, zdejmujemy przykrycie. Dodatkiem do zapiekanych kotletów z karkówki mogą być warzywa (np. cukinia, papryka i por) oraz pieczarki – oczyszczone, pokrojone i przesmażone na oliwie z oliwek – a także ryż udekorowany listkami bazylii.
składniki:
• kilka kotletów z karkówki
• cebula, 2 ząbki czosnku
• 2 pory, strąk czerwonej papryki
• 1/2 cukinii, 10 dkg pieczarek
• kilka plastrów żółtego sera
• oliwa z oliwek
• keczup pikantny, margaryna
• sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oregano
• bazylia i kilka listków świeżej bazylii
Keczup
Jakże zawrotną karierę zrobił ten, zaprawiony korzeniami, sos pomidorowy! Pochodzi z Azji, gdzie powstał na bazie zupy polinezyjskiej; w Chinach służył do zaprawiania ryb. Pod koniec XIX w. Amerykanie przystosowali jego smak do swoich upodobań kulinarnych.
Ketchup możemy przyrządzić sami. Wystarczy pokrojone pomidory i cebule rozgotować i przetrzeć, albo zmiksować, a potem odparować i doprawić solą, cukrem oraz octem. Następnie sos podgrzewamy, dodając kilka łyżek musztardy i zmielone przyprawy: gałkę muszkatołową, gorczycę i słodką paprykę.
Walory karkówki
Schab karkowy mięsa wieprzowego jest ceniony ze względu na kruchość, smak i aromat. Wszystkie te walory stają się bardziej wyczuwalne dzięki przyprawom albo marynatom. A jest to mięsiwo znakomitym źródłem aminokwasów, hamujących odczucie zmęczenia, a także białka i rozmaitych minerałów – m.in. selenu, cynku i fosforu, wspomagających odporność i działających antyrakotwórczo oraz witamin z grupy B.
Karkówkę warto jadać z warzywami i popijać czerwonym winem, dzięki czemu staje się łatwiej strawna, a organizm chroni się przed zakwaszeniem.